joi, 2 aprilie 2015

Simboluri utilizate în diagramele lucrului croșetat


După ce am citit mai multe materiale și am văzut că sunt mai multe denumiri pentru un anumit simbol, am înțeles că este bine să fii foarte atent la diagramă și la ce anume înțelege autorul diagramei prin acele simboluri. Cu alte cuvinte să cauți explicațiile privind simbolurile utilizate de autorul materialului pe care îl ai la dispoziție.


Când vorbim de ochiuri, bucle, piciorușe...e bine să stabilim care este înțelesul pentru fiecare denumire și simbolul utilizat.

Primul element al lucrului cu croșeta este ochiul de lanț. În toate diagramele se folosește același simbol...un oval.
 Prin ochiul de lanț înțelegem că luăm firul de ață, îl trecem de câteva ori peste degetul arătător, iar capătul liber îl ținem strâns între degetul mare și cel mijlociu (de la mâna stângă, pentru dreptaci). Croșeta o ținem  în mâna dreaptă cu vârful cârligului croșetei îndreptat spre cea/cel care lucrează. Trecem croșeta pe sub firul de ață și astfel am pus un jeteu pe croșetă (când spunem că punem un jeteu înțelegem că trecem firul de ață pe croșetă). Răsucim vârful croșetei cu 360 grade în așa fel ca firele de ață de sub jeteul de pe croșetă să se răsucească în X . Acum putem spune că avem pe croșetă un ochi. Apucăm cu vârful croșetei firul de ață (pe care îl ținem mereu întins cu ajutorul degetului arătător) și îl trecem prin ochiul de pe croșetă. Acum avem pe croșetă o altă buclă sau ochi, iar ochiul lucrat este un ochi de lanț lucrat.

Pentru a începe lucrul trebuie să avem o bază. Această bază poate fi un rând drept care îl considerăm bază a lucrului atunci când vrem să lucrăm piese care încep cu o latură dreaptă, sau un cerc pe care îl considerăm bază a lucrului atunci când lucrăm circular.  Atunci când baza este dreaptă și modelul începe cu un lănțișor la rândul următor (care va fi rândul 1) se lucrează de la dreapta la stânga folosind lănțișorul drept bază pentru piciorușele care le vom lucra în modelul nostru. Atunci când baza este un cerc, pornim tot cu un lănțișor pe care îl închidem în cerc lucrând ultimul ochi împreună cu primul ochi din lănțișorul nostru.

Acum înțelegem că avem o bază care este formată tot din niște ochiuri. În funcție de model  vom avea piciorușe lucrate trecând croșeta din față spre spatele lucrului pe sub ambele fire ale ochiului de jos sau numai pe sub firul din spate, sau numai pe sub firul din față.
Mai sunt și alte posibilități și le voi descrie mai târziu.

Acum să vorbim despre piciorușe. Piciorușul este al doilea element al lucrului cu croșeta.
Piciorușele sunt de mai multe categorii.

Categoria piciorușelor simple (cărora nu li se adaugă jeteu)

Piciorușul orb. Acest picioruș se mai numește și ochi alunecat  (slip stitch, în engleză)
Modul de lucru. Avem un ochi pe croșetă. Trecem vârful croșetei pe sub ochiul de la rândul de jos (anterior lucrat) , apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ochiul de jos și în continuare prin ochiul de pe croșetă. Mișcarea trebuie să fie continuă.


Piciorușul scurt. Eu îi mai spun, prin analogie cu lucrul cu acul...ochi de feston.
Modul de lucru. Avem un ochi pe croșetă. Trecem vârful croșetei pe sub ochiul de la rândul de jos (anterior lucrat), apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ochiul de jos. Acum avem două ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ambele ochiuri de pe croșetă. Mișcarea este în doi timpi. Se mai spune single crochet / croșetat o dată)

Pentru piciorușul scurt avem posibilitatea să îl lucrăm trecând cu croșeta numai pe sub firul din față al ochiului de jos, și atunci vom folosi simbolul:
picioruș scurt față
Pentru piciorușul scurt avem posibilitatea să îl lucrăm trecând cu croșeta numai pe sub firul din spate al ochiului de jos, și atunci vom folosi simbolul: 
picioruș scurt spate

Categoria piciorușelor compuse (cărora li se adaugă un  jeteu sau mai multe)

Prin adăugarea unui jeteu pe croșetă, vom avea mai multe feluri de piciorușe care se pot lucra. Aceste piciorușe vor fi diferite între ele prin lungime.
Le voi descrie în ordine de la cel mai scurt către cel mai lung.


Piciorușul lung redus  (half double crochet) sau picioruș mare
Modul de lucru:  Avem un ochi pe croșetă. Punem un jeteu pe croșetă și avem două ochiuri pe croșetă. Trecem vârful croșetei pe sub ochiul de la rândul de jos (anterior lucrat), apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ochiul de jos (timpul 1). Acum avem trei ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem continuu prin cele trei ochiuri de pe croșetă (timpul 2) . Mișcarea este în doi timpi.

Piciorușul lung  (acesta este piciorușul cel mai mult utilizat în lucrul cu croșeta, de aceea îl puteți găsi și sub denumirea de picioruș înalt, obișnuit sau dublu croșetat ..după limba engleză double crochet).

Modul de lucru: Avem un ochi pe croșetă. Punem un jeteu pe croșetă și avem două ochiuri pe croșetă. Trecem vârful croșetei pe sub ochiul de la rândul de jos (anterior lucrat), apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ochiul de jos (timpul 1). Acum avem trei ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin primele două ochiuri (timpul 2). Avem două ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin aceste două ochiuri (timpul 3). Rămânem cu un ochi pe croșetă. Mișcarea este în trei timpi.

Piciorușul lung mărit (sau alungit)
Modul de lucru: Avem un ochi pe croșetă. Punem un jeteu pe croșetă și avem două ochiuri pe croșetă. Trecem vârful croșetei pe sub ochiul de la rândul de jos (anterior lucrat), apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ochiul de jos (timpul 1). Acum avem trei ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin primul ochi de pe croșetă (timpul 2). Avem tot trei ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin primele două ochiuri (timpul 3). Avem două ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin aceste două ochiuri (timpul 4). Rămânem cu un ochi pe croșetă. Mișcarea este în patru timpi.

Dacă mărim numărul de jeteuri vom obține picioruș lung dublu, triplu, cu 4 jeteuri....sau mai multe.
         Tehnica de a face un picioruș lung dublu, triplu etc.  redus sau alungit nu am întâlnit-o la piciorușele cu mai multe jeteuri. Modul de lucru este identic cu cel de la piciorușul lung. Adăugându-se un timp în plus pentru fiecare jeteu suplimentar. Mereu se vor lucra două câte două ochiuri.



Așa cum am spus mai sus, în modele vom găsi piciorușe lucrate în același ochi al rândului de jos (așa se obține efectul de V sau  floare) sau




piciorușe lucrate în ochiuri consecutive de la rândul de jos, dar pe care le strângem mănunchi și le lucrăm simultan (obținem efectul de evantai) .




Tot așa de bine se pot lucra în același ochi de jos mai multe piciorușe pe care le adunăm mănunchi și le lucrăm într-un ochi (obținem efectul de bob).



 Mai deosebite sunt piciorușele pentru care croșeta nu se trece pe sub ochiul de jos din față către spate ci se trece pe sub un picioruș astfel:   se introduce croșeta din față către spate pe sub un ochi de la rândul de jos și apoi venim cu vârful croșetei din spate către față pe sub ochiul următor de la rândul de jos. Cu alte cuvinte am trecut croșeta prin față pe sub piciorușul imediat din stânga de la rândul de jos. Efectul este spectaculos. Întregul ochi al rândului de jos va fi vizibil pe cealaltă parte a lucrului creând o bordură.
Îl numim picioruș lung montat prin față

Este și varianta de lucru prin spate: se introduce croșeta din spate către față pe sub un ochi de la rândul de
jos și apoi venim cu vârful croșetei din față către spate pe sub ochiul următor de la rândul de jos. Cu alte cuvinte am trecut croșeta  din spate prin fața  piciorușului  imediat din stânga de la rândul de jos. Efectul este la fel de spectaculos. Întregul ochi al rândului de jos va fi vizibil pe partea din față a lucrului creând o bordură.
Îl numim picioruș lung montat prin spate  .


Picoul:   un lănțișor de trei ochiuri care se închide lucrând ultimul ochi în același ochi din care s-a pornit.



Musca.  Este un artificiu care de dă un efect deosebit de bobițe. Se folosește ca ornament în interiorul sau pe marginea dantelelor. Musca se formează luând firul de ață cu vârful croșetei de mai multe ori, o dată pe sub lănțișorul pe care croșetăm musca și o dată pe deasupra lui, până se vom avea pe croșetă 10 - 12 bucle. Ultima buclă se ia pe deasupra lănțișorului de bază și se trece cu croșeta prin toate buclele în mișcare continuă. Se ia firul din nou cu vârful croșetei și se lucrează o buclă de lănțișor care închide buclele care formează musca.  





6 comentarii:

  1. Mulțumesc pentru apreciere. Din lipsa de timp ...am rămas în urma cu postările. .dar sper, curând, sa adaug materialul pe care l.am adunat. Va mai aștep,cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, chiar aveam nevoie de o listă cu toate semnele!

    RăspundețiȘtergere