duminică, 8 februarie 2015

Dantela românească / laseta - macrame



Am crescut cu acestă dantelă în casă și cu o mamă foarte talentată care era maestră în acest tip de dantelă, și nu numai.
Poate părea demodat pentru cei tineri a aduce acest subiect în actualitate. Cred că avem nevoie în ziua de azi să ne regăsim, noi ca popor, să promovăm ceea ce avem și ne definește.
În era globalizării, e bine să ne aducem aminte de tot ceea ce avem specific, să ne cunoaștem valorile, să le păstrăm și să le promovăm tinerei generații. 

 
Pentru cei tineri, care precis au auzit și văzut la bunicile lor...mileuri macrame, precizez că macrameul este o dantelă. Și numai atât, ceea ce au realizat înaintașele noastre în acest domeniu este fascinant.
Dantela românească cunoscută cu numele de macrame este o combinație rafinată de două tipuri de dantelă: dantelă lucrată cu acul și dantelă croșetată lucrată cu croșeta (iglița).
Din cartea Silviei Murariu “ Romanian point lace“ voi da în continuare câteva detalii.
Acest tip de dantelă (cuvântul, se pare că are origine arabă, a fost adus de mauri în Europa) a fost creată în secolul XVIII, în Europa Centrală și este inspirată din dantela Reticello specifică perioadei Renașterii italiene. Istoria asociază revoluția franceză de la sfârșitul secolului al XVIII-lea (când multe familii de nobili francezi au fost nevoite să plece în exil) cu introducerea tehnicilor de bază ale lucrului dantelei croșetate în ținuturile unde s-au stabilit cei plecați în exil. În țări ca Belgia, Irlanda, Anglia, lucrul dantelei a devenit extrem de popular în epoca victoriană. Ceva mai târziu, dantela croșetată s-a răspândit, de asemenea, în Germania, Danemarca, Iugoslavia și România.
Fiecare țară a creat propriile modele și propriile cusături, iar unele metode de umplere pot fi găsite numai în anumite țări.
Poporul român numește acest tip de dantelă macrame, după firul subțire de ață cu care se lucrează. Cuvântul poate fi nepotrivit în alte țări unde macrame este atribuit alt tip de lucru de mână.
De asemenea, pentru acest tip de dantelă este asociat și cuvântul lasetă, provenit din limba franceză. 
Din nevoia de a deosebi firul de ață macrame de dantela executată, căreia i se spunea tot macrame, a început să se folosească cuvântul lasetă, pentru a face referire la dantela lucrată.
Laseta românească are o largă varietate de modele pentru partea croșetată a dantelei și o altă gamă de modele pentru umplerea cu acul a dantelei. Aceste combinații dau specificul dantelei românești, o tradiție rafinată care arată imaginația și creativitatea poporului român.
După 1950, laseta a cunoscut o largă popularitate și au fost create desene și modele de o frumusețe rară, care au fost în vogă peste 40 de ani înlocuind dantela simplu croșetată.
În casele românilor aproape fiecare suprafață era împodobită cu dantelă.  Trusoul unei mirese includea, de obicei, unele piese foarte valoroase de lasetă atât pentru decorarea casei, cât și pentru rochia de mireasa.
Această dantelă tridimensională este o artă feminină lucrată cu răbdare de mâini îndemânatice. Specificul lasetei este că se lucrează într-o singură piesă. Această dantelă nu conține noduri, iar fiecare capăt fir este ascuns cu grijă, astfel încât dantela obținută și fie cu două fețe, spre deosebire de alte dantele care au o față și o parte spate.
Firele de ață macrame care se utilizează sunt de culoare alb, ecru, bej deschis sau combinații între ele, nuanțe mai închise cu cele mai deschise pentru cusăturile de umplere, sau colorate,  dar acestea cer o mare atenție la ascunderea capetelor de ață și obținerea unei dantele perfecte.  
Creatoarele au găsit inspirație din natură, cum ar fi tot felul de flori, plante, copaci, fructe, animale, păsări, fluturi, pești, scoici și melci. Alte modele au venit de la forme de obiecte, cum ar fi umbrelă, coșuri cu flori sau fructe, instrumente muzicale și forma inimii. Motive religioase, cum ar fi îngeri, cruci și stele pot fi de asemenea încorporate în modele. Sărbătorile sau evenimentele speciale cum ar fi nunțile, inspiră foarte des dantela.

Cei care vor dori să descopere laseta, vor avea ocazia să descopere bucuria, pacea și fiorul care poate deveni o pasiune, iar cine alege să lucreze laseta românească alege un mod foarte particular de a obține o dantelă foarte scumpă și valoroasă. 

2 comentarii: