duminică, 15 ianuarie 2017

Bordură croșetată pentru ie

Am îndrăgit acest model, care este simplu, plăcut și, dacă este lucrat cu ață subțire,  devine o dantelă delicată și fină foarte potrivită pentru a crea bordura unei mâneci sau a tivului unei bluze. O aplicare specială a acestei dantele este la mâneca unei ii, fie că mâneca este scurtă, fie că este lungă, dantela va înfrumuseța bluza și îi da da o notă specială.



Pentru dantela din imagine am folosit ață macrame românească (bobină de 50 g, fir subțire) și croșetă de 1,25.
Descrierea modelului:
Rândul 1. Punem pe croșetă un ochi de lanț. Croșetăm 3 ochiuri de lanț și apoi 1 picioruș lung. Acest picioruș lung îl lucrăm trecând croșeta prin primul ochi de lanț lucrat (ochiul pus pe croșetă la începutul lucrului nu îl numărăm). Continuăm cu 11 ochiuri de lanț și încă 3 ochiuri de lanț, un picioruș lung lucrat în primul ochi al grupei de 3 ochiuri (al 3-lea ochi dacă numărăm de la croșetă înapoi pe lanțul lucrat). Observăm că cele 2 piciorușe lungi lucrate la capete formează două mici bucle.



Rândul 2. Întoarcem lucrul. (imaginile următoare) Lucrăm 3 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi. Toate piciorușele le lucrăm trecând croșeta prin interiorul buclei din capăt. Continuăm cu 3 ochiuri de lanț. Introducem croșeta în al 6-lea ochi de lanț de la rândul 1 (porțiunea de lanț de 11 ochiuri) și croșetăm: 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung (cele 3 piciorușe lungi le lucrăm în același ochi), apoi continuăm cu 3 ochiuri de lanț. Acum vom lucra introducând croșeta în bucla de la capătul rândului astfel: 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi.



Rândul 3. Întoarcem lucrul. (imaginile următoare) Lucrăm 3 ochiuri de lanț, apoi lucrăm 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi - toate piciorușele lucrate introducând croșeta în spațiul de sub cele 2 ochiuri de lanț de la rândul anterior. Lucrăm 3 ochiuri de lanț și apoi: 1 picioruș scurt, 3 piciorușe lungi, 1 picioruș scurt - toate lucrate trecând croșeta pe sub primul lănțișor de 2 ochiuri al zonei centrale. Repetăm de două ori pentru celelalte două lănțișoare (obținem petalele din mijlocul modelului). Continuăm cu 3 ochiuri de lanț și cu secvența 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi - toate piciorușele secvenței sunt lucrate în spațiul de 2 ochiuri care desparte piciorușele lungi de la rândul anterior.






Rândul 4. Întoarcem lucrul.  (imaginile următoare) Lucrăm 3 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi. Toate piciorușele le lucrăm trecând croșeta prin spațiul de 2 ochiuri care desparte piciorușele lungi de la rândul anterior. Continuăm cu 3 ochiuri de lanț. Introducem croșeta în ochiul piciorușului lung de la mijlocul petalei din mijlocul modelului și croșetăm: 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung (cele 3 piciorușe lungi le lucrăm în același ochi), apoi continuăm cu 3 ochiuri de lanț. Acum vom lucra introducând croșeta prin spațiul de 2 ochiuri care desparte piciorușele lungi de la rândul anterior, astfel: 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi. Continuăm rândul lucrând în continuare pe lateralul modelului pentru a realiza marginea de flori a bordurii. Lucrăm 3 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 3 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 3 ochiuri de lanț și 1 picioruș scurt de fixare în primul ochi de lanț de la începutul rândului 1.

 

Rândul 5 Întoarcem lucrul și lucrăm petalele de la marginea bordurii: 1 picioruș scurt, 5 piciorușe lungi, 1 picioruș scurt - toate piciorușele lucrate trecând croșeta pe sub lănțișorul de 3 ochiuri. Repetăm de 2 ori, pentru celelalte 2 petale. Continuăm modelul cu 3 ochiuri de lanț, intrăm pe partea lată a modelului și lucrăm 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi -toate piciorușele lucrate introducând croșeta în spațiul de sub cele 2 ochiuri de lanț de la rândul anterior. Lucrăm 3 ochiuri de lanț și apoi: 1 picioruș scurt, 3 piciorușe lungi, 1 picioruș scurt - toate lucrate trecând croșeta pe sub primul lănțișor de 3 ochiuri al zonei centrale. Repetăm de două ori pentru celelalte două lănțișoare (obținem petalele din mijlocul modelului). Continuăm cu 3 ochiuri de lanț și cu secvența 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi - toate piciorușele lucrate în spațiul de 2 ochiuri care desparte piciorușele lungi de la rândul anterior. 

 


Rândul 6. Întoarcem lucrul. (imaginile următoare) Lucrăm 3 ochiuri de lanț, apoi lucrăm 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi - toate piciorușele lucrate introducând croșeta în spațiul de sub cele 2 ochiuri de lanț de la rândul anterior. Continuăm cu 3 ochiuri de lanț. Introducem croșeta în ochiul piciorușului lung de la mijlocul petalei din mijlocul modelului și croșetăm: 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung (cele 3 piciorușe lungi le lucrăm în același ochi), apoi continuăm cu 3 ochiuri de lanț. Acum vom lucra introducând croșeta prin spațiul de 2 ochiuri care desparte piciorușele lungi de la rândul anterior, astfel: 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi.


 Rândul 7. Întoarcem lucrul. Repetăm rândul 3. (imaginile următoare) Astfel: Lucrăm 3 ochiuri de lanț, apoi lucrăm 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi - toate piciorușele lucrate introducând croșeta în spațiul de sub cele 2 ochiuri de lanț de la rândul anterior. Lucrăm 3 ochiuri de lanț și apoi: 1 picioruș scurt, 3 piciorușe lungi, 1 picioruș scurt - toate lucrate trecând croșeta pe sub primul lănțișor de 2 ochiuri al zonei centrale. Repetăm de două ori pentru celelalte două lănțișoare (obținem petalele din mijlocul modelului). Continuăm cu 3 ochiuri de lanț și cu secvența 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi - toate piciorușele secvenței sunt lucrate în spațiul de 2 ochiuri care desparte piciorușele lungi de la rândul anterior.





Rândul 8. Întoarcem lucrul. Repetăm rândul 4 (imaginile următoare). Astfel, lucrăm 3 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi. Toate piciorușele le lucrăm trecând croșeta prin spațiul de 2 ochiuri care desparte piciorușele lungi de la rândul anterior. Continuăm cu 3 ochiuri de lanț. Introducem croșeta în ochiul piciorușului lung de la mijlocul petalei din mijlocul modelului și croșetăm: 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung (cele 3 piciorușe lungi le lucrăm în același ochi), apoi continuăm cu 3 ochiuri de lanț. Acum vom lucra introducând croșeta prin spațiul de 2 ochiuri care desparte piciorușele lungi de la rândul anterior, astfel: 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi. Continuăm rândul lucrând în continuare pe lateralul modelului pentru a realiza marginea de flori a bordurii. Lucrăm 3 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 3 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 3 ochiuri de lanț și 1 picioruș scurt de fixare. Acest picioruș scurt se va fixa în primul ochi al lănțișorului (marcat mai sus în roșu) de 3 ochiuri de la rândul 5 (lănțișor care a fost lucrat după petalele florii de margine a bordurii (astfel florile de margine vor fi despărțite de un lănțișor de 3 ochiuri).






Rândul 9. Întoarcem lucrul și lucrăm petalele de la marginea bordurii: 1 picioruș scurt, 5 piciorușe lungi, 1 picioruș scurt - toate piciorușele lucrate trecând croșeta pe sub lănțișorul de 3 ochiuri. Repetăm de 2 ori, pentru celelalte 2 petale. Continuăm modelul cu 3 ochiuri de lanț, intrăm pe partea lată a modelului și lucrăm 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi -toate piciorușele lucrate introducând croșeta în spațiul de sub cele 2 ochiuri de lanț de la rândul anterior. Lucrăm 3 ochiuri de lanț și apoi: 1 picioruș scurt, 3 piciorușe lungi, 1 picioruș scurt - toate lucrate trecând croșeta pe sub primul lănțișor de 3 ochiuri al zonei centrale. Repetăm de două ori pentru celelalte două lănțișoare (obținem petalele din mijlocul modelului). Continuăm cu 3 ochiuri de lanț și cu secvența 3 piciorușe lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 piciorușe lungi - toate piciorușele lucrate în spațiul de 2 ochiuri care desparte piciorușele lungi de la rândul anterior. 





Repetăm secvența de rânduri 6 - 9 de atâtea ori cât este necesar pentru a avea lungimea dorită a dantelei. 
























Un comentariu: