duminică, 19 februarie 2017

Cum fac singură o lenjerie pentru pat (partea I)

De ce am simțit nevoia să îmi fac singură lenjeria pentru pat? Deoarece eram nemulțumită de ceea ce am cumpărat gata făcut! Fie că un material de slabă calitate l-am primit ca pe unul de calitate (și nu am returnat marfa, lăsându-mă păcălită!), fie dimensiunile nu erau potrivite, fie prețul era foarte ridicat!
Una peste cealaltă, cu toate că am cumpărat materialul și celelalte articole necesare: fermoar, dantelă, ață, de la diverse magazine, cu adausuri comerciale, costul total este avantajos! Nu mai vorbesc despre satisfacția de a avea o lenjerie decorată cu dantelă și care să se potrivească perfect cu patul, pilota și pernele din casă! Rezultatul este extraordinar, bucuria și satisfacția este maximă.
Din acest motiv, vă împărtășesc prin această serie de articole, toate etapele confecționării, acasă cu o mașină de cusut obișnuită, a unei lenjerii pentru pat.  

1.     Destinația lenjeriei
În primul rând, despre ce pat este vorba? Ce lungime și ce lățime are? dar și care este înălțimea saltelei?
Salteaua mea are dimensiunile de 1,40 m lățime, 2,00 m lungime și 25 cm înălțime ...și îmi doresc să pot introduce bine cearceaful de pat sub saltea, astfel încât să fie bine fixat.
Așa că am ales ca, aproximativ 10 - 20 cm să adaug și să fie un cearceaf mai mare pentru pentru introducerea acestuia sub saltea, pe fiecare latură a acesteia. Cu acest adaus, dimensiunile cearceafului pentru pat ar trebui să fie:
-         lățimea 1,40 + 0,25 + 0,25 + 0,20 + 0,20 = 2,30 m (sau de la 2,10 până  la 2,30)
-         lungimea: 2,00+ 0,25 + 025 +0,20 +0,20 = 2,9 m (sau de la 2,70 până la 2,90).
Vorbind despre pilotă, am măsurat-o și are 2,00 m pe toate laturile. Dacă adaug încă 5 cm pentru grosimea pilotei, obțin 205 cm pe toate laturile.
Pernele au 50x60 cm (măsurate pe partea lor umflată!)..deci după cum va fi materialul, poate voi scoate 4 fețe de perne.

2.     Calculul necesarului de material
În al doilea rând, calculul necesarului de material. Metrajele au lățimi diferite...deci a fost nevoie să calculez necesarul pentru diferite dimensiuni.
Am ales un damasc plin, de culoare alb – gălbui, aproape crem, cu lățime de 2,80 m (teoretic!  în realitate, măsurat, avea 2,74 m ). La o asemenea lățime, am putut obține cearceaful de pat fără să fie nevoie de o cusătură de îmbinare.
Rezervele pentru cusături le-am adăugat astfel: pentru cearceaful de pat...de jur împrejur câte 2 cm. Astfel 210 cm + 4 cm = 214 cm (minim, 234 cm maxim), iar lungimea 270 + 4 = 274 cm (minim ...maxim 294 cm) .
Pentru pilotă, m-am gândit că voi obține plicul prin îndoirea materialului pe lungime. Plicul va avea o margine cu îndoitura și cealaltă, opusă, cu deschizătura unde voi monta fermoarul. Pe celelalte două laturi voi încheia plicul prin cusătură franțuzească. Înainte de toate...voi aplica fășia de dantelă. 
Rezervele necesare, pe lungime, pentru montarea fermoarului 1,5 cm pentru fiecare parte a acestuia. Calculul lungimii de material necesar a ieșit astfel:
205 + 205 +1,5+1,5 = 413cm.
Pentru lățime, necesarul pe ambele laturi pentru cusătura franțuzească, 205 + 1,5 + 1,5 = 208 cm.
Având în vedere că materialul are lățime de 274 cm, din care 1 cm reprezintă marginea materialului (pe ambele părți, există o margine mai tare din fabrică, acea margine o îndepărtez deoarece nu permite materialului să se orienteze corect după cum este firul drept). Deci voi lua în considerare 272 cm. Când voi croi cearceaful pilotei, voi avea nevoie de 208 cm din cei 272. Deci va rămâne o bucată de material, pe lungimea de 413 cm și cu o lățime de 64 cm. Din aceasta voi lucra 4 fețe pentru perne.
Când am calculat materialul necesar am prevăzut lățimea cearceafului de pat de 234 cm și lungimea necesară pentru plicul pilotei 413 cm, deci în total  647 cm.
Am cumpărat 6,5 m de damasc.

3.     Pregătirea materialului
După ce am adus materialul acasă, l-am pus în apă caldă în cada de baie (era destul de voluminos) și l-am lăsat cam două ore. Apoi l-am lăsat la uscat pe sârmele din balcon. Materialul uscat l-am călcat (e destul de greoi să te miști cu un volum atât de mare de material, care e și foarte lat și foarte lung. Aici, la etapa operațiunii de călcat, vă recomand foarte multă atenție. Nu toate materialele cumpărate ca fiind bumbac 100%” sunt așa și în realitate. Al meu s-a dovedit a fi 50% bumbac și 50% sintetic. (Din acest motiv, va trebui să fiu mereu atentă la temperatura apei de spălare din mașină și cea a fierului de călcat).
Materialul călcat, l-am rulat, îndoit pe lungime (așa cum era de la magazin) cu fața materialului în exterior.


La unul din capete am verificat dacă marginea este dreaptă...și nu era. Avea pisc...(pânza în loc să arate ca un dreptunghi...era un paralelogram...așa cum se vede în imaginea de mai jos). Am destrămat câteva fire până mai reușit să trag un fir drept de la un capăt la celălalt al lățimii materialului. Apoi am îndepărtat colțul tăind cu foarfeca pe linia firului scos, astfel ca marginea materialului să fie exact pe firul țesăturii. În celălalt capăt am făcut la fel. Apoi pe ambele laturi am îndepărtat marginea tare din fabrică, câte un centimetru pe toată lungimea materialului (așa au rămas 278 cm din cei 280 inițiali). Apoi am tras cu mâinile de colțurile materialului pentru a îndrepta bine firele, în așa fel încât prin îndoire după diagonală, colțurile să se potrivească. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu