miercuri, 1 aprilie 2015

Cum fac o dantela din laseta (pasul 1)

Pentru a executa o dantelă din lasetă sunt necesare următoarele materiale:  ață macrame la scul nr. 40/6, pentru executarea lasetei. Tot cu această ață se lucrează și baretele (bridele) de legătură și unele broderii de pe suprafața modelului; ață macrame subțire nr. 60/6 în bobină, care se folosește pentru unele bride și broderii mai fine; ață albă de batir pentru însăilat; pânză simplă pentru imprimarea modelului; hârtie de calc pentru copierea modelului; hârtie de indigo pentru transpunerea modelului pe pânză; amidon pentru apretarea pânzei de montaj cât și a obiectelor realizate.
Ustensilele necesare pentru confecționarea dantelelor: croșete - pentru ața de macrame cele mai indicate sunt nr. 10 și 12 (cele românești); ace de cusut pentru executarea broderiei - mai groase (cu ureche mai lungă)  pentru ca ața macrame să intre cu ușurință.

Etapele de pregătire:

Pânza aleasă să fie mai mare decât modelul cu 7-8 cm de jur împrejur. Se tivește pânza de jur împrejur cu un tiv mic, pentru a se evita destrămarea acesteia.
Modelul ales se copiază pe hârtie de calc și apoi cu ajutorul hârtiei de indigo se imprimă pe pânză: pe pânza bine călcată se întinde hârtia de indigo și deasupra hârtia de calc pe care avem modelul. Cu un creion bine ascuțit se desenează tot modelul.

Însăilarea lasetei pe pânză
După ce am ales modelul vom citi cu atenție descrierea executării lui pentru a ști ce tip de lasetă avem nevoie. Se recomandă să se lucreze de la început toată laseta necesară pentru modelul respectiv.
Modelul pentru care doresc să fac exemplificare, este un model propriu și conține lasetă lată cu găurele,   laseta obișnuită, flori croșetate, frunze croșetate.



Laseta se însăilează pe pânză respectând conturul desenului. Însăilarea trebuie să se facă cu ață albă. Deoarece vom mai călca pânza cu laseta în timpul lucrului, este bine să prevenim să nu rămână semne colorate pe dantelă. Laseta obișnuită și lasetele înguste nu se însăilează trecând cu acul prin mijlocul lor, ci se montează pe pânză trecând cu acul de o parte și de cealaltă a lasetei. Laseta lată se însăilează trecând cu acul pe la mijlocul ei, sau dacă lățimea ei este mai mare, putem face două rânduri de însăilare. Pentru însăilarea lasetei pe pânză se întărește mai întâi capătul din care s-a început croșetarea lasetei. Apoi însăilăm laseta până la punctul de unire sau întretăiere cu altă parte a modelului. Aici vom tăia laseta cu 2 cm mai mult (în plus). Deșirăm din capătul tăiat până la locul de unire și, folosind croșeta, întărim capătul tăiat și ascundem capătul de ață în interiorul lasetei. Apoi unim capătul tăiat și întărit al lasetei cu cealaltă parte din model prin coasere cu acul. 
 


2 comentarii: