sâmbătă, 14 februarie 2015

Cum fac singura o ie


Totul a pornit de când am citit despre Ziua universală a iei din 24 iunie, de Sânziene.
Românii de pretutindeni, care știu despre această zi, poartă în această zi, o ie! Așa arătăm tuturor ceea ce ne este specific și tradițional și promovăm portul nostru popular.
Așa că, am pornit la drum. M-am documentat despre cum sunt iile noastre croite și brodate.
Din ceea ce am aflat și am ales pentru a face o ie, voi descrie pas cu pas.

În primul rând am cumpărat pânză topită...de la magazin. Pentru o pânză autentică de casă...voi face demersuri la următorul proiect.
 PASUL 1
Am cumpărat pânză topită simplă, albă (la 1,5 m lățime am găsit-o cu 30 lei metrul în București) cu 16 fire pe centimetru, deci pentru broderie voi lucra la două fire și vor intra 8 cruciulițe la un centimetru.
Iile, pe care le-am văzut la artizanat, aveau cruciulițele lucrate la 4 fire, dar nu mi-au plăcut. Din documentarea mea  a rezultat că iile tradiționale se lucrau la 2 fire, maxim trei.
Pentru tiparul de ie, am aflat că fața, spatele și mânecile sunt simple dreptunghiuri, iar pentru dimensiuni, deoarece ia este o piesă de îmbrăcăminte largă și comodă, și nici eu nu sunt prea subțire, am ales așa cum puteți vedea în figura următoare.

 
Pentru a tăia pânza topită metoda este de a scoate un fir sau două, la dimensiunea unde vrem să tăiem, pe toată lungimea și, respectiv lățimea materialului și apoi, tăiem cu grijă, cu foarfeca, pe urma lăsată de scoaterea firelor. În acest fel vom avea materialul exact în formă dreptunghiulară și nu va avea pisc.
Am început cu partea dedicată feței iei. Pe lungimea materialului am stabilit care este partea care va fi la gât și care la poale. La 2 cm de marginea materialului de la poale am tras cu grijă două fire, pe toată lungimea materialului. La fel am făcut și pe lățime, pentru părțile care se vor asambla cu spatele. Am scos la fel două fire, la 2 cm de marginea tăieturii. Am îndoit un tiv de 5 mm pe care apoi l-am îndoit încă o dată până a ajuns la firele scoase. Am prins tivul în ace cu gămălie, apoi l-am însăilat cu ață (folosiți ață colorată)
Am început să cos tivul și totodată să fac și găurele (ajur). Tivul se coase pe dosul lucrului, se trece ața în fața acului (făcând o buclă)apoi se  introduce acul  în tivul îndoit, apoi se introduce acul pe sub 3 fire și se scoate prin bucla de ață (la fel cum se procedează la punctul de feston). Când tragem firul de ață, acesta va strânge cele 3 fire în mănunchi. Apoi repetăm.

Un comentariu: