duminică, 29 martie 2015

Cum fac o frunza croșetată din macrame


Acesta este un model de frunze la care se simulează nervurile acesteia.
Voi încerca să explic tehnica acestui model și precizez că pentru compoziția și forma frunzei avem posibilitatea să o concepem mai alungită sau mai lată, cu colțișorii mai rotunzi sau mai "pătrățoși", cu găurele mai mari sau mai mici pe linia de mijloc, cu sau fără codiță.

Pentru o frunză care are mai mulți "lobi" așa cum este frunza de viță de vie sau frunza de arțar, voi vorbi într-o postare viitoare.

O frunză se obține mai lată sau mai îngustă în primul rând în funcție de numărul de ochiuri cu care pornim . 
Frunzele din imagine sunt începute cu 9 ochiuri de lanț. Dacă mărim acest număr de ochiuri și nervurile vor fi mai lungi.
Pentru început, se lucrează un lănțișor din 9 ochiuri (nu se numără bucla de pe croșetă).  Apoi ne întoarcem și lucrăm 7 piciorușe scurte (pentru piciorușul scurt vezi explicațiile din laseta îngustă), introducând croșeta în cel de-al doilea ochi de lanț. În ultimul ochi de lanț (cel de unde începe lanțul) lucrăm 3 piciorușe scurte.
   



Continuăm lucrul pe cealaltă parte a lanțului de început cu 7 piciorușe scurte. Acum lucrăm un lănțișor din 4 ochiuri. Așa cum am spus mai sus, dacă dorim să marcăm linia de mijloc a frunzei cu găurele mai mici putem lucra doar 3 ochiuri la acest lănțișor, sau 5 ochiuri pentru găurele mai mari. Cu 4 ochiuri obținem o mărime potrivită. Continuăm lucrând peste piciorușele de la rândul anterior 5 piciorușe scurte. (Dacă dorim o frunză cu un vârf mai scurt putem să lucrăm 6 sau 7 piciorușe, până aproape de vârful frunzei și vârful se va scurta. )
Tot ce am lucrat până acum, am lucrat pe fața lucrului.
Acum întoarcem lucrul și lucrăm pe dos.
Rândul 2. Începem rândul cu un ochi de lanț și continuăm cu piciorușe scurte. Primul picioruș scurt îl lucrăm peste cel de-al doilea de la rândul anterior (sărim un picioruș dacă dorim ca colțișorii frunzei să fie rotunjiți. (Dacă vom lucra primul picioruș peste primul ochi de la rândul precedent obținem așa numiții colți pătrățoși ai frunzei). Aceste piciorușe scurte le vom lucra pe toată frunza trecând vârful croșetei pe sub firul din spate al ochiului de la rândul precedent, așa cum vedeți în figura de mai jos. Această tehnică de lucru va determina apariția nervurilor frunzei.


Când ajungem la capăt (unde avem lănțișorul de 4 ochiuri) lucrăm pe lanț 2 piciorușe scurte, un lănțișor de 4 ochiuri și încă 2 piciorușe scurte. Această secvență de 2 +4 + 2 o vom lucra de fiecare dată când ajungem la baza frunzei.


      
Continuăm rândul pe cealaltă latură a frunzei cu același număr de piciorușe scurte câte am lucrat pe prima parte și lucrăm trecând croșeta la fel, pe sub firul din spate al ochiului de jos. În exemplul nostru lucrăm pe această latură 5 piciorușe scurte și obținem primii doi colțișori la aceeași distanță față de vârful frunzei.


     
Rândul 3. Ne întoarcem și lucrăm pe fața frunzei (toate rândurile impare vor fi pe fața frunzei, iar rândurile pare pe dosul frunzei). Începem cu 1 ochi de lanț. Continuăm cu 6 piciorușe scurte, începând de la al doilea ochi de la rândul anterior, lucrate peste piciorușele de la rândul anterior. Când ajungem la lănțișorul de 4 ochiuri lucrăm secvența: 2 piciorușe scurte pe lanț, 4 ochiuri de lanț, 2 piciorușe scurte pe lanț (vezi imaginile de mai jos). Continuăm pe cealaltă latură a frunzei cu 4 piciorușe scurte.


    
Rândul 4.  Ne întoarcem. Începem cu 1 ochi de lanț și continuăm cu 5 piciorușe scurte (începem din al doilea ochi de jos). În zona lănțișorului de 4 ochiuri lucrăm secvența: 2+4+2 descrisă mai sus. Continuăm pe cealaltă latură  cu 6 piciorușe scurte.
Rândul 5. Ne întoarcem. Lucrăm 1 ochi de lanț, 7 piciorușe scurte, secvența de 2+4+2 lucrată pe lănțișorul de 4 ochi de lanț, 5 piciorușe scurte pe cealaltă latură a frunzei.
Rândul 6.  Ne întoarcem. 1 ochi de lanț, 6 piciorușe scurte, secvența de 2 + 4+ 2 lucrată pe lănțișor,7 piciorușe scurte.
Rândul 7. Ne  întoarcem. 1 ochi de lanț, 8 piciorușe scurte, secvența 2+4+2 lucrată pe lănțișor, 5 piciorușe scurte.
Rândul. 8. Ne întoarcem. 1 ochi de lanț. 6 piciorușe scurte, secvența 2+4+2, 7 piciorușe scurte.
Rândul. 9. Ne întoarcem. 1 ochi de lanț, 8 piciorușe scurte, secvența 2+4+2, 4 piciorușe scurte.
Rândul 10. Ne întoarcem. 1 ochi de lanț, 5 piciorușe scurte secvența 2+4+2, 6 piciorușe scurte.
Rândul. 11. Ne întoarcem. 1 ochi de lanț, 7 piciorușe scurte, din secvența lucrăm 2 piciorușe scurte pe lănțișor, apoi lucrăm 7 ochiuri de lanț și ne întoarcem pe lanț cu 6 piciorușe scurte (aceasta va fi codița frunzei. Dacă nu vrem codiță, lucrăm secvența ca mai înainte 2+4+2) . Continuăm cu încă 2 piciorușe scurte pe lănțișorul de 4 ochiuri, apoi închidem lucrul cu 1 picioruș orb.









3 comentarii:

  1. Va multumesc ptr cum ATI explicat IMI face o mare placere sa pot invata sa crosetez ...

    RăspundețiȘtergere
  2. ohoo, de cand asteptam un model de frunza in lb romana! multam stimata colega.

    RăspundețiȘtergere