marți, 24 februarie 2015

Floricele croșetate

Pentru că mărțișoarele ne preocupă în această perioadă, m-am gândit că două modele de floricele croșetate ar fi potrivite pentru a oferi o bucurie cuiva drag. Floricelele croșetate sunt potrivite pentru a da lumină și culoare unei bluze, sau poate ca podoabă pentru păr.
Voi da aici modelul pentru aceste mici floricele lucrate cu ață relativ subțire, Anchor, grosime 20, culoare degrade roz cu alb.
Modelul începe cu un lănțișor din 6 ochiuri pe care-l închidem în cerc. Pe rândul următor lucrăm 8 grupe de lănțișoare de câte 5 ochiuri fixate pe inelul centrul prin câte un picioruș scurt. Când le terminăm ne legăm de primul lănțișor prin picioruș scurt și începem rândul următor.
 Acum vom lucra floarea de cinci petale, cea mai mică. Pe primul lănțișor lucrăm după piciorușul scurt, 1 ochi de lanț, 3 piciorușe lungi, 1 ochi de lanț, 1 picioruș scurt. Trecem la al 3-lea lănțișor și repetăm secvența pentru petala a 2-a (sărim al doilea lănțișor). Când o terminăm, sărim iar un lănțișor și lucrăm petala a 3-a  la  lănțișorul al 5-lea, apoi lucrăm petala 4 pe lănțișorul al 6-lea. Sărim lănțișorul al 7-lea și lucrăm petala 5 pe lănțișorul nr. 8.
Când am terminat petala a 5-a, după ultimul picioruș scurt, întoarcem floarea și vedem că avem pe dos cele trei grupe de lănțișoare pe care le-am sărit și cinci bride de la petalele lucrate (bridele leagă petala de cercul de bază). Lucrăm pe dosul florii astfel: lucrăm un picioruș lung pe care îl fixăm de prima bridă care este sub ultima petală lucrată : introducem croșeta pe sub o bridă, o scoatem spre dosul florii și tragem cu vârful croșetei firul de ață. Apoi lucrăm un lănțișor de 5 ochiuri  și trecem la brida următoare care este lănțișorul sărit la rândul anterior. Lucrăm un picioruș lung și ne fixăm de acest lănțișor. Repetăm până lucrăm pe dosul florii 8 lănțișoare de câte 5 ochiuri. 
Apoi întoarcem floarea și pe fața lucrului vom lucra petalele de la a doua floare. De 8 ori vom repeta secvența:  1 picioruș scurt, 1 ochi de lanț, 5 piciorușe lungi, 1 ochi de lanț, 1 picioruș scurt. 
Pentru cea de-a treia floare vom proceda la fel. Întoarcem floarea și lucrăm pe dos, fixând cu piciorușe lungi de bridele petalei 8 lanțuri de câte 5 ochiuri. Apoi întoarcem iar floarea și lucrăm pe fața ei petalele: de 8 ori repetăm secvența:  1 picioruș scurt, 1 ochi de lanț, 6 piciorușe lungi, 1 ochi de lanț și un picioruș scurt. 
Închidem lucrul cu un picioruș orb, tăiem ața și trecem firul prin ultima buclă. Cu acul vom finisa ascunzând capătul de ață, cel de la început și cel de la sfârșit, cu grijă prin petalele florii. 


Acest boboc roz are un alt model care este diferit de cel prezentat mai sus deoarece nu se lucrează circular, pornind din centru. Ideea este că se lucrează o bentiță, care apoi se rulează și se obține floarea. Hai să vedem modelul.
Pentru această floare vom lucra un lănțișor de 62 de ochiuri.
Pentru rândul 1 introducem croșeta în cel de-al 6 lea ochi (numărăm înapoi de la ultimul ochi lucrat) și lucrăm un picioruș lung, 3 ochiuri de lanț și  încă un picioruș lung fixat  în același ochi cu primul (se formează o grupă de forma literei V). Sărim 3 ochiuri de lanț și în al 4 -lea lucrăm aceeași secvență: 2 piciorușe lungi despărțite prin 3 ochiuri de lanț. Repetăm modelul din 4 în 4 ochiuri până la capătul rândului.
Ne întoarcem și lucrăm rândul 2. 
La acest rând vom lucra în fiecare deschidere V următoarea secvență:  2 piciorușe lungi, 3 ochiuri de lanț, 2 piciorușe lungi. Ne întoarcem și lucrăm rândul 3 în fiecare deschidere V vom lucra 10 piciorușe lungi despărțite prin câte un picioruș scurt lucrat  între deschiderile V.
 La final, tăiem ața și o trecem prin ultima buclă.

Montajul florii:
Pe lănțișorul de la bază, trecem cu acul un fir de ață (așa cum însăilăm în mod obișnuit) apoi rulăm floarea pe lungimea lănțișorului și în același timp strângem trăgând de capetele de ață. Întărim cu ață, floarea la baza ei astfel încât să nu se desfacă petalele.

Un comentariu: