joi, 19 februarie 2015

Decorațiune croșetată SCOICĂ

Ca o mică piesă de decor, într-o imagine care să-ți amintească de zilele de vară, de plajă și soare, o scoică este reconfortantă.
Este ușor de lucrat, dar are și un mic artificiu, care mi s-a părut interesant.
Hai să urmărim împreună cum se procedează.





Se începe cu două ochiuri de lanț și apoi lucrăm în primul ochi 10 piciorușe scurte (piciorușul scurt l-am descris în laseta îngustă), după care închidem în cerc prinzând cu un picioruș orb ( introducem croșeta în bucla de sus a primului picioruș și tragem firul de ață direct prin bucla de pe croșetă) al 10-lea picioruș de primul.
Rândul următor. lucrăm 2 ochiuri de lanț (cât este înălțimea unui picioruș lung) și lucrăm câte două piciorușe lungi în fiecare ochi de la rândul anterior (pentru piciorușul lung: adăugăm un jeteu pe croșetă, adică trecem firul de ață pe croșetă și avem acum două bucle pe croșetă, introducem croșeta în ochiul de la rândul anterior și tragem cu vârful croșetei firul de ață - acum avem 3 bucle pe croșetă. Tragem firul de ață prin primele două și acum avem 2 bucle pe croșetă, apoi încă o dată tragem firul de ață prin cele două bucle rămase). Închidem rândul cu picioruș orb.
  Vom lucra 2 ochiuri de lanț apoi câte două piciorușe lungi în 14 ochiuri de la rândul anterior.

Apoi întoarcem lucrul și lucrăm 4 piciorușe oarbe.


Acum începe modelul pentru scoica noastră care, la acest rând constă din 2 piciorușe lungi, 1 ochi de lanț, 2 piciorușe  lungi.
Rândul 1. Începem cu 2 ochiuri de lanț (ține loc de 1 picioruș lung), 1 picioruș lung, 1 ochi de lanț, 2 piciorușe lungi. Toate piciorușele se lucrează în același ochi de la rândul de jos.
Pentru al doilea grup introducem croșeta în al treilea ochi de la rândul de jos (sărim 2 ochiuri) și aici lucrăm secvența: 2 p.lungi, 1 ochi de lanț, 2 p. lungi. repetăm, din trei în trei ochiuri până vom avea 7 grupe.


 Rândul 2. Ne întoarcem și lucrăm 2 piciorușe oarbe apoi în golul dintre piciorușele de la rândul anterior lucrăm: 2 ochi de lanț (țin loc de 1 picioruș lung) 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 2 piciorușe lungi. Apoi ne ducem în următorul spațiu de la grupa următoare și lucrăm 2 p.lungi, 2 ochi de lanț, 2 p.lungi. Repetăm până avem cele 7 grupe. Ne întoarcem.
Rândul 3.  Lucrăm 2 piciorușe oarbe și în golul dintre piciorușele de la rândul anterior lucrăm: 2 ochi de lanț, 2 p.lungi, 1 ochi de lanț, 3 p. lungi. Continuăm în următorul spațiu cu 3 p.lungi, 1 ochi de lanț. 3 p. lungi. Repetăm până avem cele 7 grupe. Ne întoarcem.
Rândul 4.  Ne ducem cu piciorușe oarbe până la golul de la grupa de jos. Modelul pe care îl vom repeta va fi din 3 p.lungi, 2 ochiuri de lanț, 3 p. lungi. Ne întoarcem.

Rândul 5.
 Modelul constă din 4 p.lungi, 1 ochi de lanț, 4 p. lungi. Repetăm pentru 7 grupe și ne întoarcem.

Rândul 6.
4 p.lungi, 1 ochi de lanț, 4 p. lungi și câte 1 ochi de lanț între grupe. Ne întoarcem


Rândul 7.  4 p. lungi, 2 ochiuri de lanț, 4 p. lungi și câte 1 ochi de lanț între grupe. Ne ântparcem.

Rândul 8.  Pentru prima și ultima grupă se lucrează 10 piciorușe lungi. Pentru celelalte 5 grupe se lucrează 5 p. lungi, 1 ochi de lanț, 5 p.lungi și câte 1 ochi de lanț între grupe. Ne întoarcem.

Rândul 9.  lucrăm piciorușe oarbe pe cele 10 piciorușe de la grupa de jos și pe primele 5 de la grupa a doua, până ajungem la golul dintre piciorușele grupei. Aici lucrăm 10 p. lungi în prima grupă , 1 ochi de lanț între grupe, apoi lucrăm 2 grupe formate din: 5 p.lungi, 2 ochi de lanț, 5 p. lungi. Între grupe vom face câte un ochi de lanț. Ultima grupă este iar din 10 p. lungi. Ne întoarcem

Rândul 10. lucrăm 15 piciorușe oarbe până ajungem la mijlocul celei de-a doua grupe. Lucrăm 3 grupe de câte 12 piciorușe lungi, despărțite prin câte 1 ochi de lanț.  Aici tăiem firul și îl trecem prin ultima buclă rămasă și strângem (se face nod și lucrul nu se va desface).

 

Pentru a da o formă tridimensională obiectului nostru aici se folosește o tehnică irlandeză. Tot conturul modelului îl vom festona cu croșeta având un adaus de șiret. Acest șiret îl vom face din 4 fire de ață de lungime dublă față de cât este conturul scoicii.  
Vom fixa firul de ață la  marginea de jos a modelului, în dreapta și începem să lucrăm piciorușe scurte, două trecute peste șiret și prinse de colțișorii modelului, apoi două piciorușe doar pe șiret. Repetăm până ajungem pe marginea largă a "evantaiului" unde vom lucra 5 piciorușe pe model și peste șiret, apoi 7 piciorușe doar pe șiret, În zona celor 3 grupe din vârf lucrăm câte 8 piciorușe prinse pe model și peste șiret urmate de câte 5 piciorușe lucrate doar pe șiret.
Lucrăm la fel și latura din stânga.


Vom strânge șiretul și vom da forma ovală de scoică. Finisăm, ascundem capetele de ață cu grijă, cu acul.
Lucrăm și cea de-a doua scoică și le împerechem.
Apretăm bine astfel încât să fie tari, scorțoase.



 


Un comentariu: