sâmbătă, 18 aprilie 2015

Frunze croșetate

Un model interesant de frunze la care, pentru a începe lucrul ne folosim de inelul magic despre care am vorbit la Inimioare croșetate.

Rândul 1.
Pe inelul magic începem lucrul cu 3 ochiuri de lanț, apoi continuăm cu 5 piciorușe lungi, 3 ochiuri de lanț, 5 piciorușe lungi și încheiem cu alte 3 ochiuri de lanț și fixăm acest lănțișor cu un picioruș orb de inelul magic.

Rândul 2.
Ne întoarcem și lucrăm pe ultimul lănțișor de 3 ochiuri, 6 piciorușe scurte pentru care trecem croșeta pe sub lănțișor. Apoi lucrăm 5 piciorușe lungi despărțite prin câte un ochi de lanț. Fiecare picioruș lung se lucrează în dreptul piciorușelor lungi de la primul rând. După al 5 -lea picioruș lung, lucrăm un ochi de lanț și în lănțișorul de 3 ochiuri de la rândul anterior lucrăm: 1 picioruș lung,  1 picioruș lung mărit și 1 picioruș lung dublu (pentru modul de lucru al acestor piciorușe folosiți explicațiile din Simboluri  din diagrame) 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung dublu, 1 picioruș lung mărit, 1 picioruș lung. Acum lucrăm 1 ochi de lanț și 5 piciorușe lungi despărțite prin câte un ochi de lanț. După al 5-lea picioruș, lucrăm 6 piciorușe scurte trecând croșeta pe sub lănțișorul de 3 ochiuri de la rândul anterior. Am ajuns la capătul rândului și ne întoarcem.


Rândul 3.
Așa cum am spus ne întoarcem și lucrăm 6 piciorușe scurte, câte un picioruș scurt peste fiecare picioruș scurt de la rândul anterior. Când ajungem în zona piciorușelor lungi lucrăm câte un picou pe fiecare picioruș de la rândul anterior (picou = lănțișor de 3 ochiuri pe care îl strângem în cerc unind ultimul ochi cu primul prin picioruș orb). Vom avem  7 picouri. Când ajungem la lănțișorul de 2 ochiuri de la rândul anterior (în vârful frunzei) lucrăm 1 picioruș lung, 1 picioruș lung mărit, un picou (așa cum a fost descris mai sus) apoi repetăm pe cealaltă parte a frunzei cele 7 picouri și 6 piciorușe scurte.

Terminăm rândul cu un picioruș scurt lucrat pe inelul magic și continuăm să lucrăm codița frunzei: un lănțișor din  7 ochiuri pe care ne întoarcem cu piciorușe scurte până la inelul magic. Tăiem ața la 10 cm distanță de lucru și trecem firul prin ultimul ochi strângând bine.
Acum strângem frunza cu ajutorul inelului magic, astfel încât cerculețul interior să fie cât mai mic.
 Cu acul fixăm bine cele două capete de ață ascunzându-le bine printre firele frunzei. Tăiem ațele cât mai aproape de lucru pentru a nu li se vedea capetele.
 

duminică, 12 aprilie 2015

Floare croșetată cu patru petale

Un model de floare croșetată pentru care am folosit un fir de ață de bumbac de grosime 10 și croșeta de 1,5mm. Diametrul exterior este de 5,5 cm.

Modul de lucru:
Pentru modul de lucru al piciorușelor vezi explicațiile din postarea cu simbolurile utilizate în diagrame .

Se lucrează un lanț format din 5 ochiuri și se unește ultimul ochi lucrat cu primul printr-un picioruș orb și obținem un inel.
Rândul 1:   pe inel se lucrează 8 piciorușe scurte.
Rândul 2:  2 ochiuri de lanț și un picioruș scurt. Repetăm secvența de 8 ori (vom avea 8 lănțișoare de câte 2 ochiuri). Avem grijă ca piciorușele scurte să le lucrăm peste piciorușele de la rândul anterior trecând croșeta pe sub ambele fire ale ochiului de la rândul anterior.
Rândul 3:
În primul lănțișor se lucrează 1 picioruș lung redus, 1 picioruș lung, 1 picioruș scurt. Repetăm secvența în celelalte 7 lănțișoare. Vom obține o stea cu 8 colțuri, colțurile sunt formate de piciorușele lungi.
Rândul 4: lucrăm un picioruș orb ca să ajungem în dreptul piciorușului lung de la rândul 3 (care este un vârf al stelei), apoi din ochiul piciorușului lung lucrăm un lănțișor din 4 ochiuri pe care îl fixăm cu un picioruș scurt de ochiul următorului colț al stelei (următorul picioruș lung). Repetăm de 7 ori .
Rândul 5: În primul lănțișor lucrăm: 1 picioruș scurt, 3 ochiuri de lanț, 2 piciorușe lungi duble, 2 piciorușe lungi triple, 2 piciorușe lungi duble, 1 picioruș lung. Trecem la al doilea lănțișor și lucrăm în ordine inversă: 1 picioruș lung, 2 piciorușe lungi duble, 2 piciorușe lungi triple, 2 piciorușe lungi duble, 3 ochiuri de lanț și un picioruș scurt. Pe lănțișoarele următoare 3-4, 5-6 și 7-8 repetăm secvența descrisă. Vom obține cele 4 petale mari.

Rândul 6: Toată floarea o bordurăm cu piciorușe scurte astfel:  începem cu  4 piciorușe scurte lucrate pe lănțișorul de 3 ochiuri din laterala petalei.. Pe vârful petalei lucrăm și repetăm secvența * 2 ochiuri de lanț și 1 picioruș scurt (formăm picouri)*. Piciorușele le fixăm pe firul din spate al fiecărui ochi de la rândul anterior. La mijlocul petalei lăsăm 2 ochiuri nelucrate și continuăm cu secvența *2 ochiuri de lanț + picioruș scurt*. Unde se termină petala (pe lănțișorul de 3 ochiuri ) lucrăm 4 piciorușe scurte. Între petale lucrăm un picioruș orb.

vineri, 3 aprilie 2015

Cum brodez o floare de lasetă în punct de șabac

După ce am desenat modelul pe pânză am însăilat laseta pentru floare. Apoi am făcut tot din lasetă un inel pe care l-am prins în mijlocul florii. Apoi am întărit punctele de la baza petalelor și le-am fixat de inelul central (cu acul și ață de macrame subțire).


 Apoi am început să lucrez broderia cu acul și ață macrame subțire, pentru petalele florii.
Am ales pentru petale punctul de șabac.
Modul de lucru: La baza petalei, în interiorul petalei, introducem acul în lasetă și îl întărim prin două puncte în urma acului (nu facem nod) apoi îl trecem prin stânga, mai sus de baza petalei, prin a doua buclă laterală a lasetei și apoi prin bucla simetrică din dreapta. Trecem cu firul de ață de 2-3 ori prin aceste bucle pentru a obține o mică bridă pe care vom lucra evantaiul. Apoi trecem acul pe sub bridă și îl ducem până la a 3-a buclă din dreapta (mai sus de brida de la bază). Scoate acul prin buclă și îl aducem la baza petalei unde îl trecem pe sub bridă. Trecem acul pe deasupra bridei și îl ducem la următoarea buclă de lasetă. În bucla lasetei introducem acul de jos în sus. Scoatem acul din buclă și venim iar la baza petalei unde îl trecem pe sub bridă. Repetăm până înconjurăm toată petala. Avem grijă să avem un număr par de fire de urzeală (un număr par de bucle de lasetă prin care am trecut cu ață) , le numărăm (la mine au fost 20) și le împărțim în jumătate 10 în stânga și 10 în drepta. Acum trecem cu acul cu ață (și vă recomand să țineți acul în mână invers, cu urechea înainte) la baza petalei pe sub jumătate din firele de urzeală dinspre margine către mijlocul petalei, și apoi pe deasupra celeilalte jumătăți de fire (de la dreapta la stânga). La cel de-al doilea rând trecem acul de la stânga la dreapta pe sub jumătate din fire  și de deasupra celeilalte jumătăți. La a treia trecere, de la dreapta la stânga, sărim primul fir de urzeală (de fapt sunt două fire care vin de la o buclă a lasetei) și trecem acul pe sub celelalte fire și îl scotem la linia de mijloc pe deasupra firelor de urzeală. La a 4-a trecere, de la stânga la dreapta, sărim la fel primul fir de urzeală și introducem acul pe sub celelalte și îl scoatem deasupra la linia de mijloc. Repetăm având grijă ca la fiecare început să sărim câte un fir de urzeală. Când ne apropiem de mijloc și rămân doar firele de urzeală care sunt la mijloc (nr. 10 și 11) continuăm să lucrăm până la vârful petalei.
Se repetă pentru toate petalele. Așa voi face și eu în continuare.
Voi reveni  cu imagini noi!

joi, 2 aprilie 2015

Simboluri utilizate în diagramele lucrului croșetat


După ce am citit mai multe materiale și am văzut că sunt mai multe denumiri pentru un anumit simbol, am înțeles că este bine să fii foarte atent la diagramă și la ce anume înțelege autorul diagramei prin acele simboluri. Cu alte cuvinte să cauți explicațiile privind simbolurile utilizate de autorul materialului pe care îl ai la dispoziție.


Când vorbim de ochiuri, bucle, piciorușe...e bine să stabilim care este înțelesul pentru fiecare denumire și simbolul utilizat.

Primul element al lucrului cu croșeta este ochiul de lanț. În toate diagramele se folosește același simbol...un oval.
 Prin ochiul de lanț înțelegem că luăm firul de ață, îl trecem de câteva ori peste degetul arătător, iar capătul liber îl ținem strâns între degetul mare și cel mijlociu (de la mâna stângă, pentru dreptaci). Croșeta o ținem  în mâna dreaptă cu vârful cârligului croșetei îndreptat spre cea/cel care lucrează. Trecem croșeta pe sub firul de ață și astfel am pus un jeteu pe croșetă (când spunem că punem un jeteu înțelegem că trecem firul de ață pe croșetă). Răsucim vârful croșetei cu 360 grade în așa fel ca firele de ață de sub jeteul de pe croșetă să se răsucească în X . Acum putem spune că avem pe croșetă un ochi. Apucăm cu vârful croșetei firul de ață (pe care îl ținem mereu întins cu ajutorul degetului arătător) și îl trecem prin ochiul de pe croșetă. Acum avem pe croșetă o altă buclă sau ochi, iar ochiul lucrat este un ochi de lanț lucrat.

Pentru a începe lucrul trebuie să avem o bază. Această bază poate fi un rând drept care îl considerăm bază a lucrului atunci când vrem să lucrăm piese care încep cu o latură dreaptă, sau un cerc pe care îl considerăm bază a lucrului atunci când lucrăm circular.  Atunci când baza este dreaptă și modelul începe cu un lănțișor la rândul următor (care va fi rândul 1) se lucrează de la dreapta la stânga folosind lănțișorul drept bază pentru piciorușele care le vom lucra în modelul nostru. Atunci când baza este un cerc, pornim tot cu un lănțișor pe care îl închidem în cerc lucrând ultimul ochi împreună cu primul ochi din lănțișorul nostru.

Acum înțelegem că avem o bază care este formată tot din niște ochiuri. În funcție de model  vom avea piciorușe lucrate trecând croșeta din față spre spatele lucrului pe sub ambele fire ale ochiului de jos sau numai pe sub firul din spate, sau numai pe sub firul din față.
Mai sunt și alte posibilități și le voi descrie mai târziu.

Acum să vorbim despre piciorușe. Piciorușul este al doilea element al lucrului cu croșeta.
Piciorușele sunt de mai multe categorii.

Categoria piciorușelor simple (cărora nu li se adaugă jeteu)

Piciorușul orb. Acest picioruș se mai numește și ochi alunecat  (slip stitch, în engleză)
Modul de lucru. Avem un ochi pe croșetă. Trecem vârful croșetei pe sub ochiul de la rândul de jos (anterior lucrat) , apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ochiul de jos și în continuare prin ochiul de pe croșetă. Mișcarea trebuie să fie continuă.


Piciorușul scurt. Eu îi mai spun, prin analogie cu lucrul cu acul...ochi de feston.
Modul de lucru. Avem un ochi pe croșetă. Trecem vârful croșetei pe sub ochiul de la rândul de jos (anterior lucrat), apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ochiul de jos. Acum avem două ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ambele ochiuri de pe croșetă. Mișcarea este în doi timpi. Se mai spune single crochet / croșetat o dată)

Pentru piciorușul scurt avem posibilitatea să îl lucrăm trecând cu croșeta numai pe sub firul din față al ochiului de jos, și atunci vom folosi simbolul:
picioruș scurt față
Pentru piciorușul scurt avem posibilitatea să îl lucrăm trecând cu croșeta numai pe sub firul din spate al ochiului de jos, și atunci vom folosi simbolul: 
picioruș scurt spate

Categoria piciorușelor compuse (cărora li se adaugă un  jeteu sau mai multe)

Prin adăugarea unui jeteu pe croșetă, vom avea mai multe feluri de piciorușe care se pot lucra. Aceste piciorușe vor fi diferite între ele prin lungime.
Le voi descrie în ordine de la cel mai scurt către cel mai lung.


Piciorușul lung redus  (half double crochet) sau picioruș mare
Modul de lucru:  Avem un ochi pe croșetă. Punem un jeteu pe croșetă și avem două ochiuri pe croșetă. Trecem vârful croșetei pe sub ochiul de la rândul de jos (anterior lucrat), apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ochiul de jos (timpul 1). Acum avem trei ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem continuu prin cele trei ochiuri de pe croșetă (timpul 2) . Mișcarea este în doi timpi.

Piciorușul lung  (acesta este piciorușul cel mai mult utilizat în lucrul cu croșeta, de aceea îl puteți găsi și sub denumirea de picioruș înalt, obișnuit sau dublu croșetat ..după limba engleză double crochet).

Modul de lucru: Avem un ochi pe croșetă. Punem un jeteu pe croșetă și avem două ochiuri pe croșetă. Trecem vârful croșetei pe sub ochiul de la rândul de jos (anterior lucrat), apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ochiul de jos (timpul 1). Acum avem trei ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin primele două ochiuri (timpul 2). Avem două ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin aceste două ochiuri (timpul 3). Rămânem cu un ochi pe croșetă. Mișcarea este în trei timpi.

Piciorușul lung mărit (sau alungit)
Modul de lucru: Avem un ochi pe croșetă. Punem un jeteu pe croșetă și avem două ochiuri pe croșetă. Trecem vârful croșetei pe sub ochiul de la rândul de jos (anterior lucrat), apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin ochiul de jos (timpul 1). Acum avem trei ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin primul ochi de pe croșetă (timpul 2). Avem tot trei ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin primele două ochiuri (timpul 3). Avem două ochiuri pe croșetă. Apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin aceste două ochiuri (timpul 4). Rămânem cu un ochi pe croșetă. Mișcarea este în patru timpi.

Dacă mărim numărul de jeteuri vom obține picioruș lung dublu, triplu, cu 4 jeteuri....sau mai multe.
         Tehnica de a face un picioruș lung dublu, triplu etc.  redus sau alungit nu am întâlnit-o la piciorușele cu mai multe jeteuri. Modul de lucru este identic cu cel de la piciorușul lung. Adăugându-se un timp în plus pentru fiecare jeteu suplimentar. Mereu se vor lucra două câte două ochiuri.



Așa cum am spus mai sus, în modele vom găsi piciorușe lucrate în același ochi al rândului de jos (așa se obține efectul de V sau  floare) sau




piciorușe lucrate în ochiuri consecutive de la rândul de jos, dar pe care le strângem mănunchi și le lucrăm simultan (obținem efectul de evantai) .




Tot așa de bine se pot lucra în același ochi de jos mai multe piciorușe pe care le adunăm mănunchi și le lucrăm într-un ochi (obținem efectul de bob).



 Mai deosebite sunt piciorușele pentru care croșeta nu se trece pe sub ochiul de jos din față către spate ci se trece pe sub un picioruș astfel:   se introduce croșeta din față către spate pe sub un ochi de la rândul de jos și apoi venim cu vârful croșetei din spate către față pe sub ochiul următor de la rândul de jos. Cu alte cuvinte am trecut croșeta prin față pe sub piciorușul imediat din stânga de la rândul de jos. Efectul este spectaculos. Întregul ochi al rândului de jos va fi vizibil pe cealaltă parte a lucrului creând o bordură.
Îl numim picioruș lung montat prin față

Este și varianta de lucru prin spate: se introduce croșeta din spate către față pe sub un ochi de la rândul de
jos și apoi venim cu vârful croșetei din față către spate pe sub ochiul următor de la rândul de jos. Cu alte cuvinte am trecut croșeta  din spate prin fața  piciorușului  imediat din stânga de la rândul de jos. Efectul este la fel de spectaculos. Întregul ochi al rândului de jos va fi vizibil pe partea din față a lucrului creând o bordură.
Îl numim picioruș lung montat prin spate  .


Picoul:   un lănțișor de trei ochiuri care se închide lucrând ultimul ochi în același ochi din care s-a pornit.



Musca.  Este un artificiu care de dă un efect deosebit de bobițe. Se folosește ca ornament în interiorul sau pe marginea dantelelor. Musca se formează luând firul de ață cu vârful croșetei de mai multe ori, o dată pe sub lănțișorul pe care croșetăm musca și o dată pe deasupra lui, până se vom avea pe croșetă 10 - 12 bucle. Ultima buclă se ia pe deasupra lănțișorului de bază și se trece cu croșeta prin toate buclele în mișcare continuă. Se ia firul din nou cu vârful croșetei și se lucrează o buclă de lănțișor care închide buclele care formează musca.  





miercuri, 1 aprilie 2015

Cum fac o dantela din laseta (pasul 1)

Pentru a executa o dantelă din lasetă sunt necesare următoarele materiale:  ață macrame la scul nr. 40/6, pentru executarea lasetei. Tot cu această ață se lucrează și baretele (bridele) de legătură și unele broderii de pe suprafața modelului; ață macrame subțire nr. 60/6 în bobină, care se folosește pentru unele bride și broderii mai fine; ață albă de batir pentru însăilat; pânză simplă pentru imprimarea modelului; hârtie de calc pentru copierea modelului; hârtie de indigo pentru transpunerea modelului pe pânză; amidon pentru apretarea pânzei de montaj cât și a obiectelor realizate.
Ustensilele necesare pentru confecționarea dantelelor: croșete - pentru ața de macrame cele mai indicate sunt nr. 10 și 12 (cele românești); ace de cusut pentru executarea broderiei - mai groase (cu ureche mai lungă)  pentru ca ața macrame să intre cu ușurință.

Etapele de pregătire:

Pânza aleasă să fie mai mare decât modelul cu 7-8 cm de jur împrejur. Se tivește pânza de jur împrejur cu un tiv mic, pentru a se evita destrămarea acesteia.
Modelul ales se copiază pe hârtie de calc și apoi cu ajutorul hârtiei de indigo se imprimă pe pânză: pe pânza bine călcată se întinde hârtia de indigo și deasupra hârtia de calc pe care avem modelul. Cu un creion bine ascuțit se desenează tot modelul.

Însăilarea lasetei pe pânză
După ce am ales modelul vom citi cu atenție descrierea executării lui pentru a ști ce tip de lasetă avem nevoie. Se recomandă să se lucreze de la început toată laseta necesară pentru modelul respectiv.
Modelul pentru care doresc să fac exemplificare, este un model propriu și conține lasetă lată cu găurele,   laseta obișnuită, flori croșetate, frunze croșetate.



Laseta se însăilează pe pânză respectând conturul desenului. Însăilarea trebuie să se facă cu ață albă. Deoarece vom mai călca pânza cu laseta în timpul lucrului, este bine să prevenim să nu rămână semne colorate pe dantelă. Laseta obișnuită și lasetele înguste nu se însăilează trecând cu acul prin mijlocul lor, ci se montează pe pânză trecând cu acul de o parte și de cealaltă a lasetei. Laseta lată se însăilează trecând cu acul pe la mijlocul ei, sau dacă lățimea ei este mai mare, putem face două rânduri de însăilare. Pentru însăilarea lasetei pe pânză se întărește mai întâi capătul din care s-a început croșetarea lasetei. Apoi însăilăm laseta până la punctul de unire sau întretăiere cu altă parte a modelului. Aici vom tăia laseta cu 2 cm mai mult (în plus). Deșirăm din capătul tăiat până la locul de unire și, folosind croșeta, întărim capătul tăiat și ascundem capătul de ață în interiorul lasetei. Apoi unim capătul tăiat și întărit al lasetei cu cealaltă parte din model prin coasere cu acul.