sâmbătă, 28 februarie 2015

Brățări croșetate cu evantaie

Pentru mărțișor și nu numai, o brățară croșetată este un accesoriu colorat, care poate crea bucurie celor dragi.
 

marți, 24 februarie 2015

Floricele croșetate

Pentru că mărțișoarele ne preocupă în această perioadă, m-am gândit că două modele de floricele croșetate ar fi potrivite pentru a oferi o bucurie cuiva drag. Floricelele croșetate sunt potrivite pentru a da lumină și culoare unei bluze, sau poate ca podoabă pentru păr.

duminică, 22 februarie 2015

Inimioare croșetate /mărțișoare

Pentru 1 martie și 8 martie mă pregătesc cu câteva mărțișoare. Inimioara este un mărțișor deosebit și transmite celei care o primește toată dragostea ta. Modelul pe care l-am ales este ușor de făcut și are o tehnică interesantă.


joi, 19 februarie 2015

Decorațiune croșetată SCOICĂ

Ca o mică piesă de decor, într-o imagine care să-ți amintească de zilele de vară, de plajă și soare, o scoică este reconfortantă.
Este ușor de lucrat, dar are și un mic artificiu, care mi s-a părut interesant.
Hai să urmărim împreună cum se procedează.





marți, 17 februarie 2015

Laseta obișnuită


Laseta pe care o numim obișnuită, este un șnur puțin diferit de cel de la laseta îngustă și este cel mai des utilizat la dantelele de lasetă. La acest model se observă că este puțin mai plată și pe toată lungimea ei are niște mici zimțișori, Idealul și frumusețea este ca acești zimțișori să fie cât mai uniformi. Poate nu veți obține de la început o lasetă uniformă, dar nu renunțați pentru că vă veți obișnui să lucrați uniform destul de repede. Dacă veți lucra prea strâns veți întâmpina greutăți la introducerea croșetei în ochiul anterior, dacă veți lucra prea larg, zimțișorii vor fi adevărate bucle în exterior și nu veți obține un lucru uniform.
În explicațiile următoare am folosit un fir de ață mai gros și o croșetă pe măsură, pentru a fi imaginile mai vizibile.

Începem lucrul cu un lanț format din două ochiuri și continuăm cu un picioruș scurt pe care îl lucrăm în primul ochi de lanț lucrat. În imaginile următoare se poate vedea lanțul cu cele două ochiuri (imaginea 1), apoi cum introducem croșeta în primul ochi de lanț și apucăm firul de ață cu vârful croșetei (imaginea 2), îl tragem prin prima buclă și avem pe croșetă două bucle (imaginea 3). Apoi luăm firul de ață cu croșeta și îl trecem prin cele două bucle. Vom avea o buclă pe croșetă (spunem că am lucrat cele două bucle împreună)
   
   



 Lucrul nostru, așa cum îl vedem în imaginea 4, l-am răsucit în imaginea 5 pentru a se vedea și partea opusă, în care se pot vedea cele două bucle de la rândul anterior lucrat.
* Introducem croșeta prin cele două bucle de jos, întoarcem lucrul de la dreapta spre stânga (îl răsucim între degete) și avem trei bucle pe croșetă.  Tragem firul de ață cu croșeta prin cele două bucle luate de jos, vom avea două bucle pe croșetă, apoi din nou luăm firul cu vârful croșetei și îl trecem prin cele două bucle. Rămânem cu o buclă pe croșetă.*
 Repetăm secvența marcată cu **.

              


 
 Laseta obișnuită lucrată cu ață macrame albă arată așa cum se poate vedea în imaginea următoare. Lățimea lasetei obișnuite este de aproximativ 4 mm. Eu folosesc croșetă românească (Flaro) nr. 5 și ață macrame (scul de 100g)





sâmbătă, 14 februarie 2015

Cum fac singura o ie


Totul a pornit de când am citit despre Ziua universală a iei din 24 iunie, de Sânziene.
Românii de pretutindeni, care știu despre această zi, poartă în această zi, o ie! Așa arătăm tuturor ceea ce ne este specific și tradițional și promovăm portul nostru popular.
Așa că, am pornit la drum. M-am documentat despre cum sunt iile noastre croite și brodate.
Din ceea ce am aflat și am ales pentru a face o ie, voi descrie pas cu pas.

marți, 10 februarie 2015

Laseta îngustă

Voi vorbi azi despre elementele de baza ale lasetei românești. Aici se deosebește de dantela irlandeză unde toate componentele sunt croșetate. M-am bucurat când am găsit pagini de internet în care, vorbindu-se despre dantela irlandeză, făceau referire la metodele de umplere a lasetei românești și pe care le utilizează în crearea diverselor modele.
Se recunoaște peste tot că Laseta (macrameul) este o dantelă specific românească....deci trebuie să fim mândri!
Dantela românească din lasetă are două componente: componenta croșetată și componenta de broderie lucrată cu acul.Componenta croșetată are la bază șnurul numit lasetă, pentru care sunt mai multe modele, care diferă după formă și lățime. Modelul ales se imprimă pe o pânză simplă cu ajutorul hârtiei de indigo, apoi se montează laseta (șnurul) conform modelului (voi mai vorbi despre montaj), se montează și celelalte piese, care pot fi flori, frunze...etc. apoi se trece la broderia cu acul. Și despre acestea voi vorbi în alte articole.

Voi descrie azi unul dintre modelele de lasetă: modelul de lasetă îngustă.

luni, 9 februarie 2015

Tricotaj - model FAGURE












În anii '80 acest model era des întâlnit la căciuli, fesuri, pulovere groase de iarnă.
Pentru a reînvia acest model îl voi descrie aici.

duminică, 8 februarie 2015

Dantela românească / laseta - macrame



Am crescut cu acestă dantelă în casă și cu o mamă foarte talentată care era maestră în acest tip de dantelă, și nu numai.
Poate părea demodat pentru cei tineri a aduce acest subiect în actualitate. Cred că avem nevoie în ziua de azi să ne regăsim, noi ca popor, să promovăm ceea ce avem și ne definește.
În era globalizării, e bine să ne aducem aminte de tot ceea ce avem specific, să ne cunoaștem valorile, să le păstrăm și să le promovăm tinerei generații.