duminică, 19 februarie 2017

Cum fac singură o lenjerie pentru pat (partea a III-a)

Vezi secțiunea anterioară Cum fac singură o lenjerie pentru pat - Partea a II-a


6.    Coaserea feței de pernă:
Materialul (fâșia de 64 cm lungă de 416 cm) se taie în 4 bucăți de câte 104 cm lungime fiecare. Așa cum am vorbit mai sus, se trage  un fir de material și se taie cu foarfeca pe urma firului scos (vezi Pregătirea materialului). Dantela, care mi-a plăcut pentru că era destul de lată de 6 cm și avea exact culoarea materialului, era ultima ..doar 320 cm..așa că 208 cm pentru cearceaful de pilotă și 112 cm pentru 4 perne. Pentru o față de pernă 28 cm. Acești 28 cm de  dantelă îi voi pune pe colțul  feței de pernă, măsurând 19 cm pe fiecare latură. Imaginea materialului (fața materialului) așa cum l-am planificat pentru fața de pernă:




Se fixează dantela pe fața materialului cu două tighele, trase pe lungimea dantelei, la marginea de sus și cea de jos (unde încep colțișorii). 
După ce dantela este fixată, se îndoaie materialul pe lina de îndoire (așa cum este marcată în figură) având  dosul materialului în exterior (fața de pernă întoarsă pe dos). În zona în care am stabilit că se va pune fermoarul se trasează cu creta o linie la 2 cm de margine.
Pentru fermoare am cumpărat 3 m de fermoar alb  și 5 chiețe pentru fermoar. Voi pune la fața pentru pilotă (plic) un fermoar de 1, 4 m și câte 40 cm de fermoar pentru fețele de pernă (deschiderea utilă va fi de 37 cm (câte 1,5 cm fermoar, se vor ascunde la fiecare capăt).
Pentru coaserea fermoarului se parcurg următoarele etape:
-        Se însăilează pe dos cusătura, așa cum a fost desenată linia cu cretă( și a fost fixat cu ace), inclusiv zona care va fi deschisă cu fermoar. Din cei 52 cm, 2 cm sunt pentru rezerva cusăturii, iar din restul de 50 cm 37 vor fi deschiderea fermoarului. Rămân 13 cm care trebui împărțiți egal 6,5 cm și 6,5 cm. Așa că se trasează cu creta un semn pe cusătura însăilată la 6,5cm de muchia de îndoire și un alt semn, în celălalt capăt la 8,5 cm de margine. (în imagine muchia de îndoire este în stânga) 

Se trage la mașină un tighel obișnuit pentru aceste zone de capete de 6,5 cm și 8,5 cm, apoi ase descălcă cu fierul de călcat rezervele cusăturii însăilate care marchează zona pentru fermoar.
Se așează fermoarul deasupra rezervelor  cusăturii (pe care îl pregătisem introducând cheița pe dinții fermoarului) cu fața în jos, potrivind câte 1,5 cm în stânga și dreapta semnelor făcute cu creta.
Se fixează fermoarul mai întâi cu ace apoi se însăilează.

Se festonează la mașină (sau de mână) rezervele cusăturii, se întoarce pe față lucrul (fața de pernă), se schimbă piciorușul de la mașina de cusut cu cel special pentru fermoare.
Se execută un tighel, pe fața lucrului de jur împrejurul deschiderii pentru fermoar (cam la 0,5 cm, așa cum permite piciorușul). 

Pe dos, se fixează cu un tighel marginile fermoarului de rezerva de material. Se scot toate ațele de la însăilat și toate acele.
Încheierea feței de pernă: cusătura franțuzească.

Pe fața lucrului se execută un tighel de îmbinare la 0,5cm de margine, așa cum se vede în imaginea următoare:

Apoi am întors pe dos și am tras un alt tighel care să ascundă tighelul anterior (vezi detaliul din imagine, pentru cusătura franțuzească). Întoarcem pe față și călcăm articolul lucrat. Rezultatul este prezentat în imaginea următoare.






 Continuare: Cum fac singură o lenjerie pentru pat - Partea a IV-a

2 comentarii:

  1. Foarte interesante si folositoare postarile despre confectionarea lenjeriei de pat. Multumim!!!!
    Mai asteptam si alte postari la fel de interesante si folositoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Da, urmează încă o postare despre confecționarea plicului pentru pilota. Sper sa ajute persoanele care sunt doritoare sa lucreze.

      Ștergere