duminică, 18 decembrie 2016

Cordon croșetat

 Am îndrăgit un model de dantelă pe care l-am lucrat, la început,doar ca eșantion...să pot aprecia lățimea lucrului pentru o anumită grosime de fir.  Dar, frumusețea modelului m-a determinat să aleg alt obiectiv. Așa că, un cordon pentru o rochie albastră a fost alegerea.


 Voi detalia modul de lucru al acestui model de dantelă, în formă de bandă simetrică. Aici este locul potrivit pentru păstrarea lui.

 Începem cu un lanț din 12 ochiuri, pe care îl închidem în inel alunecând ultimul ochi peste primul ochi al lanțului.
 Rândul 1.
Lucrăm 3 ochiuri de lanț și continuăm cu 23 de piciorușe lungi (piciorușul lung l-am descris în Simboluri utilizate în diagramele lucrului croșetat). Piciorușele lungi le lucrăm trecând croșeta pe sub lănțișorul inelului.
După ultimul picioruș lung închidem rândul lucrând un picioruș orb prin cel de-al treilea ochi din cele trei lucrate la începutul rândului.

Rândul 2. Lucrăm 4 ochiuri de lanț,  * 1 picioruș lung, 1 ochi de lanț *, după care repetăm secvența de la asterisc până la capătul rândului. Fiecare picioruș lung se lucrează în dreptul piciorușelor de la rândul anterior. După ultima secvență vom avea 24 de piciorușe despărțite de câte un ochi de lanț. Închidem rândul lucrând un picioruș orb prin cel de-al treilea ochi din cele 4 lucrate la începutul rândului.


Rândul 3.
Lucrăm 3 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung dublu (cu două jeteuri pe croșetă, vezi explicația în aceeași postare menționată). Piciorușul lung dublu îl lucrăm trecând croșeta prin primul ochi din cele trei lucrate la început. Continuăm cu 3 ochiuri de lanț și 6 piciorușe lungi. Aceste 6 piciorușe lungi le lucrăm trecând croșeta pe sub piciorușul lung dublu.  Am obținut prima petală a florii, pe care o fixăm cu un picioruș orb lucrat trecând croșeta prin al doilea picioruș lung de la rândul anterior (peste două goluri).



Continuăm cu 3 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung dublu, 3 ochiuri de lanț, 6 piciorușe lungi, 1 picioruș orb - și avem a doua petală. Repetăm de încă 8 ori, până avem 10 petale și ne rămân 4 goluri de la rândul anterior neacoperite de petale. După ce am fixat cea de-a 10-a petală lucrăm un lanț de 7 ochiuri pe care îl vom fixa de primul ochi de la baza primei petale.





După ce am fixam lanțul de 7 ochiuri de ochiul de la baza primei petale lucrăm 2 piciorușe oarbe pe celelalte 2 ochiuri ale lănțișorului de 3 ochiuri ale primei frunze.


Rândul 4. Întoarcem lucrul. Lucrăm 12 piciorușe lungi trecând croșeta pe sub lanțul de 7 ochiuri.Apoi fixăm cu un picioruș orb lucrat trecând croșeta prin al treilea ochi al petalei care urmează.



Rândul 5. Întorc lucrul și lucrez un picioruș orb, 4 ochiuri de lanț, *1 picioruș lung, 1 ochi de lanț* și repet secvența de la asterisc astfel încât să avem 11 piciorușe lungi. După ultima secvență fixăm cu picioruș orb de al treilea ochi vârfului petalei care urmează.


 Rândul 6. Întorc lucrul. Lucrez *3 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung dublu, 3 ochiuri de lanț, 6 piciorușe lunigi, și fixez petala cu un picioruș orb pe al doilea piciorus lung de la rândul de jos (las două goluri)* . Repet secvența de lucru a petalei încă de trei ori. Vom avea 4 petale..



 După cea de-a 4-a petală ne vor rămâne 4 goluri între piciorușele lungi de la rândul anterior.
Acum lucrăm 7 ochiuri de lanț. Fixăm cu un picioruș scurt de al doilea ochi de lanț de după ultimul picioruș lung de la rândul anterior, apoi lucrăm un picioruș orb de fixare pe al treilea ochi al petalei de jos.



Rândul 7. Întorc lucrul. Lucrez 3 ochiuri de lanț, 11 piciorușe lungi, un picioruș orb pe al treilea ochi al petalei de jos.



Rândul 8. Întorc lucrul. 4 ochiuri de lanț, *1 picioruș lung, 1 ochi de lanț.* Repet secvența de încă 11 ori, așa încât să am 12 piciorușe lungi. După ultimul ochi de lanț mai lucrez încă 2 ochiuri de lanț și fixez cu un picioruș orb de al treilea ochi al petalei de jos.


Rândul 9. Întorc lucrul. 1 picioruș lung dublu lucrat în ochiul ultimului picioruș lung de la rândul anterior. Lucrez petala din 6 piciorușe lungi  și o fixez cu 1 picioruș orb de al doilea picioruș lung de la rândul anterior peste 2 goluri. 3 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung dublu, 6 piciorușe lungi, 1 picioruș orb (a doua petală). Repet până am 4 petale. 7 ochiuri de lanț. Fixez cu un picioruș scurt de al doilea ochi aflat după ultimul picioruș lung de la rândul anterior.



 Repet rândurile  7, 8, 9 de câte ori dorim pentru a obține lungimea dorită a dantelei.








2 comentarii: