marți, 7 iulie 2015

Bordură croșetată / dantelă îngustă

Am ales acest model de dantelă îngustă croșetată pentru a bordura manșetele mânecilor unei bluze. Banda croșetată se poate folosi și pentru brățări, bentițe pentru păr, gulere, mănuși și alte articole de îmbrăcăminte sau pentru decorarea casei sau a lenjeriei de pat.
  

Acum voi detalia modul de lucru. Voi menționa că pentru denumirile punctelor folosite, explicații privind modul lor de lucru, puteți deschide postarea Simboluri folosite în diagramele lucrului croșetat.

Începem cu un lănțișor din 10 ochiuri pe care îl închidem în cerc cu un picioruș orb (tragem cu croșeta firul de ață prin primul ochi al lanțului și apoi prin ultimul ochi lucrat al lanțului).
   
 Pentru Rândul 1 lucrăm mai întâi 4 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț...și repetăm până vom avea 7 piciorușe lungi și împreună cu lănțișorul de la început (care ține locul unui picioruș lung) vom avea 8 piciorușe despărțite de lănțișoare de câte 2 ochiuri de lanț care formează 7 găurele. Piciorușele lungi le lucrăm trecând croșeta pe sub lanțul de bază. Întoarcem lucrul.
Rândul 2: Lucrăm un picioruș orb și apoi un lănțișor din 4 ochiuri urmat de un picioruș scurt fixat de lănțișorul de 2 ochiuri  la cea de-a doua gaură (trecem croșeta pe sub lănțișor). Apoi alt lănțișor de 4 ochiuri și iar un picioruș scurt fixat de următorul lănțișor de 2 ochiuri (la următoarea gaură). Repetăm până vom avea 6 lănțișoare care formează 6 bucle. Întoarcem lucrul.
Rândul 3.  Lucrăm un lănțișor de 5 ochiuri și un picioruș scurt fixat de prim buclă (trecem croșeta pe sub lănțișorul buclei). Întoarcem lucrul.

 În bucla formată de acest lănțișor de 5 ochiuri vom lucra modelul încă o dată. Astfel:
Rândul 4. Lucrăm ca Rândul 1: lucrăm mai întâi 4 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț...și repetăm până vom avea 7 piciorușe lungi și împreună cu lănțișorul de la început (care ține locul unui picioruș lung) vom avea 8 piciorușe despărțite de lănțișoare de câte 2 ochiuri de lanț care formează 7 găurele. Piciorușele lungi le lucrăm trecând croșeta pe sub lanțul de bază.
Întoarcem lucrul.
Rândul 5.  Acum lucrăm Rândul 2: Lucrăm un picioruș orb și apoi un lănțișor din 4 ochiuri urmat de un picioruș scurt fixat de lănțișorul de 2 ochiuri  la cea de-a doua gaură (trecem croșeta pe sub lănțișor). Apoi alt lănțișor de 4 ochiuri și iar un picioruș scurt fixat de următorul lănțișor de 2 ochiuri (la următoarea gaură). Repetăm până vom avea 6 lănțișoare care formează 6 bucle. 



 După ultima buclă lucrăm un picioruș scurt, cu care ne fixăm de floarea precedentă, trecând croșeta pe sub lănțișorul de la cea de-a doua buclă a primei flori (numărăm de la dreapta la stânga). Întoarcem lucrul.

 Rândul 6. Repetăm Rândul 3:  Lucrăm un lănțișor de 5 ochiuri și un picioruș scurt fixat de prima buclă (trecem croșeta pe sub lănțișorul buclei). Întoarcem lucrul.


 Rândul 7: repetăm  Rândul 1: lucrăm mai întâi 4 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung, 2 ochiuri de lanț...și repetăm până vom avea 7 piciorușe lungi și împreună cu lănțișorul de la început (care ține locul unui picioruș lung) vom avea 8 piciorușe despărțite de lănțișoare de câte 2 ochiuri de lanț care formează 7 găurele. Piciorușele lungi le lucrăm trecând croșeta pe sub lanțul de bază.
După ultimul picioruș lung lucrăm un picioruș scurt de bucla următoare a florii precedente (de la care rămân libere 3 bucle)
Întoarcem lucrul.

 Rândul 8: Repetăm Rândul 5.  Lucrăm un picioruș orb și apoi un lănțișor din 4 ochiuri urmat de un picioruș scurt fixat de lănțișorul de 2 ochiuri  la cea de-a doua gaură (trecem croșeta pe sub lănțișor). Apoi alt lănțișor de 4 ochiuri și iar un picioruș scurt fixat de următorul lănțișor de 2 ochiuri (la următoarea gaură). Repetăm până vom avea 6 lănțișoare care formează 6 bucle.
După ultima buclă lucrăm un picioruș scurt, cu care ne  fixăm de floarea precedentă, trecând croșeta pe sub lănțișorul de la cea de-a doua buclă a primei flori (numărăm de la dreapta la stânga). Întoarcem lucrul.

 Repetăm rândurile 6,7 și 8 de câte ori este necesar pentru a obține lungimea dorită a dantelei.




    








4 comentarii:

  1. FOARTE FRUMOASE ...FELICITARI ...SE POT CUMPARA DE UNDEVA...???...mULTUMESC SI SUCCES IN ACTIVITATE...!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru apreciere. Se poate lucra la comanda. Trimiteți detalii despre ce ati dori prin e.mail la contact@rolaseta.ro. Vizitați si www.rolaseta.ro.
    Cu drag si La mulți ani!

    RăspundețiȘtergere