duminică, 15 martie 2015

Brățară croșetată cu mărgele

Pentru această primăvară, mai adaug un model de brățară croșetată în care atașăm mărgelele în timpul lucrului.
 
 

Modelul este interesant deoarece poate fi lucrat și pentru diverse bentițe, cordoane, colier sau se poate insera în modelul unei bluze.

Hai să vedem cum se lucrează acest model.
1.  Se începe cu 7 ochiuri de lanț. După ochiul al 7-lea lucrăm un picioruș extra lung cu 5 jeteuri pentru care introducem croșeta în primul ochi de lanț lucrat tragem firul de ață și lucrăm pe rând buclele două, încă două și repetăm tot așa, pentru toate buclele de pe croșetă. După ce lucrăm acest picior observăm că avem lănțișorul închis într-un inel mai mare.


 2. Pe acest picior extra lung  al inelului, lucrăm 8 piciorușe scurte și ajungem în locul de unde am începu lucrul (avem capătul de ață). Trecem dincolo de capătul de ață al inelului și lucrăm pe partea de lănțișor a acestuia, 2 piciorușe scurte, apoi 2 piciorușe lungi reduse (piciorușul lung redus = se pune un jeteu pe croșetă, tragem firul de ață prin bucla de jos a lanțului de bază și avem 3 bucle pe croșetă. Luăm firul de ață cu vârful croșetei și îl trecem prin toate cele 3 bucle de pe croșetă.). Continuăm cu 2 piciorușe lungi (obișnuite...cu un jeteu pe croșetă și apoi lucrăm buclele două câte două), 2 piciorușe lungi triple (cu 3 jeteuri pe croșetă).
 
 3. Acum vom lucra floricica și vom monta mărgeaua. Floricica are petalele lucrate de jur împrejurul unui cerculeț format din ochiuri de lanț și un picioruș lung dublu, iar ața care trece prin mărgea este un diametru al acestui cerculeț.
Lucrăm astfel:   3 ochiuri de lanț. Introducem croșeta în bucla ultimului picioruș triplu, introducem mărgeaua pe croșetă (aici eu am schimbat croșeta cu una mai subțire), apucăm firul de ață cu vârful croșetei și îl tragem prin mărgea. Avem pe croșetă două bucle (am schimbat iar croșeta cu cea cu care am început) pe care le lucrăm împreună. Acum lucrăm un picioruș lung dublu (cu 2 jeteuri pe croșetă) pentru care introducem croșeta tot în bucla ultimului picioruș triplu de care am fixam și mărgeaua.  

  
    
4. Acum începem să lucrăm petalele florii. Toate cele 10 petale sunt picouri din 3 ochiuri de lanț. 5 petale le lucrăm pe piciorușul lung dublu și următoarele 5 petale le lucrăm pe lănțișorul de 3 ochiuri. Între petale lucrăm un picioruș scurt. Lucrăm:  lănțișor de 3 ochiuri pe care îl închidem în cerc cu 1 picioruș scurt în primul ochi de lanț. Apoi 1 picioruș scurt lucrat pe cercul de bază al florii
 


   
 
 
După cea de-a 10-a petală lucrăm un picioruș orb pe lanțul de bază al florii.

5. Avem o buclă pe croșetă. Trecem croșeta prin spatele florii în cea de a 2-a  buclă a piciorușelor scurte lucrate pe inelul de bază (la punctul 1) și apucăm firul de ață. Avem 2 bucle pe croșetă pe care le lucrăm împreună (trecem firul prin ambele bucle).


 Aici se încheie o secvență de model. O repetăm de câte ori dorim.
Pentru brățara prezentată mai sus, am repetat modelul de 5 ori.

Pentru a da formă brățării și a nu se răsuci florile, am lucrat de jur împrejurul acesteia un rând de 7 piciorușe scurte (feston)  separate prin lănțișoare de câte 2 ochiuri / pe partea cu piciorușe scurte a brățării, apoi
pe partea cu colți și flori, am lucrat 7 piciorușe scurte pe partea înclinată și lănțișor din 3 ochiuri (trecut prin spatele florii) între ultimul picioruș lung triplu și cea de a 3-a buclă a părții înclinate.

 În continuare puteți vedea câteva fotografi cu modelul lucrat fără mărgea, pentru a vedea câteva fotografii de detaliu.

   

   




Un comentariu: