duminică, 22 martie 2015

Prima zi de lucru la motivul popular pentru ie

Pentru brodarea iei am ales motivul popular Creastă de cocoș. Sursele documentare spun că este un motiv specific zonei Breaza.
Am văzut mai multe ii lucrate cu acest motiv, dar cea care mi-a plăcut cel mai mult mi-a adus-o o prietenă. Am studiat-o în amănunt și am ajuns la concluzia că mie îmi va fi imposibil să lucrez o ie asemănătoare. Era atât de fină, lucrată mărunt, cu o altiță bogată..... Am scos doar motivul popular și m-am inspirat pentru dispunerea râurilor pe fața iei.
Mi-am făcut curaj....am găsit o lupă...și am început să lucrez. Dacă la găurele m-am descurcat numai cu ochelarii...la cruciulițe nu s-a mai putut fără lupă. Motivul, așa cum îl vedeți, măsoară 7,5 cm, de la marginea din stânga a crestei până la marginea din dreapta a celeilalte creste. Pentru că este destul de îngust, voi mai amplasa două motive în lateral dreapta și stânga, iar între ele câte un brâu de romburi.
Materialul cu 16 fire pe cm...este, pentru mine, un material pe care pot lucra (cu ochelari și cu lupă). În partea dreaptă și în mijloc, am început (nu cred că se vede) umplere și cu fir de mătase, astfel încât brâul dintre creste are toate spațiile umplute. Pe măsură ce lucrez, vă voi ține la curent.


Un comentariu:

  1. Foarte frumos model, frumoase culori. Felicitări pentru munca depusă. Mult spor la brodat.

    RăspundețiȘtergere