miercuri, 13 ianuarie 2016

Model croșetat cu inimi





 Modelul croșetat cu inimi pe care îl prezint în imaginile următoare se începe cu un lănțișor din 10 ochiuri.

Rândul 1. Apoi, introducem croșeta în al 7-lea ochi din lănțișor (numărând înapoi pe lanț) și lucrăm un picioruș lung, urmat de 2 ochiuri de lanț și un picioruș lung, lucrat în al treilea ochi din lanțul de bază (ultimul ochi al lănțișorului inițial).

     
Rândul 2. Întoarcem lucrul și lucrăm 3 ochiuri de lanț și 5 piciorușe lungi în primul spațiu gol, 1 picioruș lung în dreptul piciorușului lung de la rândul anterior și alte 5 piciorușe lungi în următorul spațiu gol și 1 picioruș lung în al 3-lea ochi de la rândul anterior (în margine).


Rândul 3. Întoarcem lucrul și lucrăm 5 ochiuri de lanț, 1 picioruș lung lucrat în al 2-lea ochi de la rândul anterior, 1 ochi de lanț, 1 picioruș lung lucrat tot în al 2-lea ochi de la rândul anterior, 1 ochi de lanț și așa mai departe până la capătul rândului. Vom lucra 6 piciorușe lungi și vom obține 6 găurele. Ultimul picioruș lung trebuie să fie în margine.
Rândul 4. Întoarcem lucrul și lucrăm 2 piciorușe scurte în primul spațiu gol, **1 picioruș scurt în dreptul piciorușului lung de la rândul anterior, 1 picioruș scurt în spațiul gol **, apoi repetăm secvența dintre **..** până la ultimul picioruș lung.
Nu întoarcem lucrul! Lucrăm în continuare 6 ochiuri de lanț , 1 picioruș lung lucrat trecând croșeta prin ochiul de la baza ultimului picioruș lung, 3 ochiuri de lanț și 1 picioruș lung lucrat prin ochiul de la baza piciorușului lung de la primul rând.  

Nu întoarcem lucrul! Lucrăm în continuare 3 ochiuri de lanț și 1 picioruș lung lucrat prin primul ochi de la primul rând (acolo avem și firul de ață  care ne arată începutul lucrului).




 

Rândul 5. Acum întoarcem lucrul. Lucrăm 3 ochiuri de lanț și 5 piciorușe lungi în spațiul gol de la rândul anterior, 1 picioruș lung în dreptul piciorului de la rândul anterior și repetăm 5 piciorușe lungi + 1 picioruș lung pe piciorul anterior, 5 piciorușe lungi + 1 picioruș lung lucrat în al 3-lea ochi al lănțișorului de la rândul anterior.


Rândul 6. Întoarcem lucrul. Lucrăm 4 ochiuri de lanț (3 dintre ele vor ține locul unui picioruș lung) și continuăm cu 9 piciorușe lungi despărțite de câte un ochi de lanț, fiecare picioruș va fi lucrat în fiecare al 2-lea ochi de la rândul anterior. Ultimul picioruș lung încheie rândul care are 9 găurele.



Rândul 7. Întoarcem lucrul. Lucrăm un ochi de lanț, **1 picioruș scurt în spațiul gol, 1 picioruș scurt în dreptul piciorușului lung de la rândul anterior**. Repetăm până la ultimul picioruș lung.


 Rândul 8.   Nu întoarcem lucrul! Lucrăm în continuare așa cum am lucrat la rândul 4: Lucrăm în continuare 6 ochiuri de lanț , 1 picioruș lung lucrat trecând croșeta prin ochiul de la baza ultimului picioruș lung, de la rândul 6, 3 ochiuri de lanț și 1 picioruș lung lucrat prin ochiul de la baza piciorușului lung de la rândul 4, 3 ochiuri de lanț  și un picioruș scurt între primele două piciorușe de la prima arcadă (cu 6 găurele).  

Rândul 9. Repetăm rândul 5

   Rândul 10.  Repetăm rândul 6 și îl terminăm cu 2 ochiuri de lanț 
și 2 piciorușe scurte fixate pe al 3-lea și al 4-lea ochi care sunt în dreptul celui de-al doilea picioruș care le vedem de la prima arcadă.


Rândul 11.  Întoarcem lucrul și lucrăm 3 piciorușe scurte până ajungem la primul picioruș lung de la rândul anterior și continuăm cu piciorușe scurte exact ca la rândul 7.

Rândul 12. Repetăm rândul 8        


   Rândul 13. Repetăm rândul 9 

Rândul 14. Repetăm rândul 10
     
 
Rândul 15. Repetăm rândul 11
  
Rândul 16. Repetăm secvența formată din rândurile  8 - 9 - 10 - 11 cât este necesar pentru a obține lungimea dorită pentru bentița croșetată.




marți, 12 ianuarie 2016

Cum fac singura o ie, măsura 48-50, cu mânecă raglan și broderie croșetată

Mi-am dorit o ie pe care să o pot lucra. Anul trecut, am încercat să lucrez broderie în cruciulițe la două fire și materialul pe care l-am cumpărat nu a fost bun, deoarece era prea rar, avea aspect de tifon, deși i se spunea pânză topită, și nu am fost mulțumită de el. Apoi am luat un material mai des și totodată fin, foarte frumos, dar imposibil de lucrat...ochelarii + lupa mi-au creat mari probleme, așa că am renunțat la acest tip de broderie, dar nu am renunțat la material.

Așa că am ales o cale confortabilă pentru mine: să fac o ie cu mânecă raglan pe care să aplic broderie croșetată.
Ceea ce am obținut vedeți în imaginile alăturate.



Pentru măsurile mele, aproximativ 48 - 50, am folosit tiparul din fotografia alăturată astfel: tiparul A B C D E F G H A este tiparul pentru spate (1/2 din tipar), iar pentru față am trasat un arc de cerc, cu raza de 31 cm, ajungând în punctul B1  situat la 14 cm de verticala AH. Am fixat punctul A1 la 5 cm mai jos de punctul A și am unit A1 cu B1. Tiparul pentru față este determinat de punctele A1 B1 C D E F G H A1. 



Pentru mânecă am folosit tiparul din figura următoare.
Eu am croit mâneca cu lungime de 45 cm, adică o mânecă scurtă, până la cot.







Am pus tiparele pe materialul pus în două, astfel încât să nu fac risipă de material, fiecare tipar așezat cu linia de mijloc al feței, respectiv al spatelui, pe muchia de îndoire a materialului, apoi le-am fixat cu bolduri de pânză. Pentru mânecă am desenat tiparul de o hârtie pusă în două, am desenat conform figurii și apoi am decupat tiparul. Așa am obținut tiparul întreg pentru mânecă. Pentru a face economie de material, tiparul de  mâneca întreagă l-am pus pe pânza pusă în două (pe materialul rămas disponibil) și am croit ambele mâneci odată. Am desenat cu cretă de croitorie conturul tiparelor și am dat semne (lațe) de jur împrejurul tiparelor, după care am desprins tiparele de hârtie și am croit fiecare piesă fața, spatele și mâneca, lăsând rezervele pentru cusături de câte 1 cm. Apoi am tăiat cu grijă lațele și am desfăcut piesele. Apoi le-am asamblat, însăilând fața de spate pe liniile de sub braț, mânecile și apoi am prins mânecile de bluză. Cam așa arăta ia mea în această fază.
Am tras la mașină toate cusăturile și am surfilat toate rezervele. 
Pentru modelul croșetat am ales o dantelă albă pe care am descris-o în postare bordură îngustă croșetată . Pentru acestă dantelă am folosit macrame alb. Am lucrat dantela pentru decolteul de la gât și pentru mâneci. De asemenea am lucrat și floricele cu două rânduri de petale, floricele mici cam de 3 cm.



Pentru râurile de pe fața iei, de pe mâneci și câteva floricele am ales un fir de marcame degrade roșu/galben/alb. Modelul pentru râuri, model în formă inimi, îl vedeți în figura alăturată.


Pentru această dantelă, descrierea modelului este în articolul Model croșetat cu inimi.
O seară bună tuturor!