luni, 30 martie 2015

Lasetă lată cu găurele la mijloc

 Acest model de lasetă se lucrează începând cu un lănțișor din 4 ochiuri.
După care lucrăm mergând înapoi pe lanț.
Rândul 1.  Primul ochi cel mai aproape de croșetă îl sărim și lucrăm pe următorul ochi de lanț 1 picioruș scurt. În ochiul următor lucrăm 3 piciorușe scurte (toate în același ochi). Aceste trei piciorușe le lucrăm trecând croșeta pe sub firul din spate al ochiului de lanț. În ochiul următor (ultimul de pe lanț) lucrăm 1 picioruș scurt.
Ne întoarcem și lucrăm acum pe dos, repetând rândul 1.
  După câteva rânduri, am ajuns la capăt de rând și am întors lucrul. În figura următoare, după piciorușul scurt, lucrez 3 piciorușe scurte trecând croșeta pe sub firul din spate al ochiului de la rândul anterior.
Dimensiunea acestei lasete este de 1 cm lățime, atunci când folosim ață macrame la scul 40/6.


 



duminică, 29 martie 2015

Ouă decorate cu paiete

Ou decorat împreună cu nepoțica mea Ana
Ideea mi-a dat-o o prietenă...materialele sunt disponibile în magazinele pentru bricolaj și hobby. Îi puteți atrage pe copii în confecționarea acestor mici decorațiuni și veți petrece timp cu ei (vor lăsa puțin calculatorul, laptopul, tableta sau telefonul!).
Aveți nevoie de ouă din polistiren, ace cu gămălie, aracet, mărgeluțe, paiete și panglică îngustă colorată.
Ouă decorate de prietena mea Liana împreună cu băiețelul ei Adrian.
 Introduceți pe ac o mărgică, o paietă și înmuiați vârful acului în aracet, apoi îl introduceți în ou. Paietă lângă paietă până îi acoperiți întreaga suprafață.



Masa de lucru (paietele le-am desfăcut de pe sfoara pe care erau înșirate)

Cum fac o frunza croșetată din macrame


Acesta este un model de frunze la care se simulează nervurile acesteia.
Voi încerca să explic tehnica acestui model și precizez că pentru compoziția și forma frunzei avem posibilitatea să o concepem mai alungită sau mai lată, cu colțișorii mai rotunzi sau mai "pătrățoși", cu găurele mai mari sau mai mici pe linia de mijloc, cu sau fără codiță.

duminică, 22 martie 2015

Prima zi de lucru la motivul popular pentru ie

Pentru brodarea iei am ales motivul popular Creastă de cocoș. Sursele documentare spun că este un motiv specific zonei Breaza.
Am văzut mai multe ii lucrate cu acest motiv, dar cea care mi-a plăcut cel mai mult mi-a adus-o o prietenă. Am studiat-o în amănunt și am ajuns la concluzia că mie îmi va fi imposibil să lucrez o ie asemănătoare. Era atât de fină, lucrată mărunt, cu o altiță bogată..... Am scos doar motivul popular și m-am inspirat pentru dispunerea râurilor pe fața iei.
Mi-am făcut curaj....am găsit o lupă...și am început să lucrez. Dacă la găurele m-am descurcat numai cu ochelarii...la cruciulițe nu s-a mai putut fără lupă. Motivul, așa cum îl vedeți, măsoară 7,5 cm, de la marginea din stânga a crestei până la marginea din dreapta a celeilalte creste. Pentru că este destul de îngust, voi mai amplasa două motive în lateral dreapta și stânga, iar între ele câte un brâu de romburi.
Materialul cu 16 fire pe cm...este, pentru mine, un material pe care pot lucra (cu ochelari și cu lupă). În partea dreaptă și în mijloc, am început (nu cred că se vede) umplere și cu fir de mătase, astfel încât brâul dintre creste are toate spațiile umplute. Pe măsură ce lucrez, vă voi ține la curent.


duminică, 15 martie 2015

Brățară croșetată cu mărgele

Pentru această primăvară, mai adaug un model de brățară croșetată în care atașăm mărgelele în timpul lucrului.
 
 

Modelul este interesant deoarece poate fi lucrat și pentru diverse bentițe, cordoane, colier sau se poate insera în modelul unei bluze.