marți, 17 februarie 2015

Laseta obișnuită


Laseta pe care o numim obișnuită, este un șnur puțin diferit de cel de la laseta îngustă și este cel mai des utilizat la dantelele de lasetă. La acest model se observă că este puțin mai plată și pe toată lungimea ei are niște mici zimțișori, Idealul și frumusețea este ca acești zimțișori să fie cât mai uniformi. Poate nu veți obține de la început o lasetă uniformă, dar nu renunțați pentru că vă veți obișnui să lucrați uniform destul de repede. Dacă veți lucra prea strâns veți întâmpina greutăți la introducerea croșetei în ochiul anterior, dacă veți lucra prea larg, zimțișorii vor fi adevărate bucle în exterior și nu veți obține un lucru uniform.
În explicațiile următoare am folosit un fir de ață mai gros și o croșetă pe măsură, pentru a fi imaginile mai vizibile.

Începem lucrul cu un lanț format din două ochiuri și continuăm cu un picioruș scurt pe care îl lucrăm în primul ochi de lanț lucrat. În imaginile următoare se poate vedea lanțul cu cele două ochiuri (imaginea 1), apoi cum introducem croșeta în primul ochi de lanț și apucăm firul de ață cu vârful croșetei (imaginea 2), îl tragem prin prima buclă și avem pe croșetă două bucle (imaginea 3). Apoi luăm firul de ață cu croșeta și îl trecem prin cele două bucle. Vom avea o buclă pe croșetă (spunem că am lucrat cele două bucle împreună)
   
   



 Lucrul nostru, așa cum îl vedem în imaginea 4, l-am răsucit în imaginea 5 pentru a se vedea și partea opusă, în care se pot vedea cele două bucle de la rândul anterior lucrat.
* Introducem croșeta prin cele două bucle de jos, întoarcem lucrul de la dreapta spre stânga (îl răsucim între degete) și avem trei bucle pe croșetă.  Tragem firul de ață cu croșeta prin cele două bucle luate de jos, vom avea două bucle pe croșetă, apoi din nou luăm firul cu vârful croșetei și îl trecem prin cele două bucle. Rămânem cu o buclă pe croșetă.*
 Repetăm secvența marcată cu **.

              


 
 Laseta obișnuită lucrată cu ață macrame albă arată așa cum se poate vedea în imaginea următoare. Lățimea lasetei obișnuite este de aproximativ 4 mm. Eu folosesc croșetă românească (Flaro) nr. 5 și ață macrame (scul de 100g)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu